The Mentor

Το άρθρο 4 του Συντάγματος, οι δικαστές και ο ΣΥΡΙΖΑ

Να μην προχωρήσει σε καμιά επιλεκτική αύξηση συντάξεων μόνο για τους δικαστές, κάλεσε την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ. Σε αυτό συμφώνησε και ο Αδωνις Γεωργιάδης λέγοντας δεν θα ήταν δίκαιο έναντι των άλλων εργαζομένων και συνταξιούχων. Και αποκάλυψε ότι μετά από την απαίτηση των δικαστικών, θα ζητούσαν και οι πολιτικοί το ίδιο. Αντίθετα, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση των δικαστών- η οποία στην ουσία αφορά απαίτηση για την προνομιακή εξαίρεσή τους!

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως προκλητική καθώς οι δικαστές για άλλη μια φορά επιδιώκουν να εξαιρέσουν μόνο τον δικό τους κλάδο, η ΑΔΕΔΥ κάλεσε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε επιλεκτικές αυξήσεθς μόνο για τους δικαστές (παρά μόνο σε συνολικές αυξήσεις για όλους, στα πλαίσια της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων) και αναρωτιέται σε ποια άλλη χώρα του κόσμου οι δικαστές αποφασίζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους, οι ίδιοι.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προφανώς δίκιο. Μέχρι και ο Αδωνις Γεωργιάδης, παρότι οι εξουσίες θέλουν να τα έχουν καλά μεταξύ τους, ήταν αρνητικός, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στέκονται αμήχανα ή και υιοθετούν λαΐκίστικα την εξοργιστική για πολλούς απαίτηση των δικαστών.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «Το βασικό σκεπτικό της απόφασης είναι ότι το στάτους των δικαστών είναι τέτοιο που δεν μπορεί η συνταξιοδότησή τους να τους οδηγεί σε μια απότομη, πολύ μεγάλη πτώση από αυτό το στάτους. Τι λέει απόφαση; Ότι πρέπει να είναι πολύ κοντά, το πολύ στο 80%, η διαφορά μεταξύ του μισθού που παίρνεις εν ενεργεία δικαστικός με τη σύνταξη που λαμβάνει, διότι το στάτους του δικαστή πρέπει να διατηρείται και μετά την αφυπηρέτηση του».

Όπως εξήγησε, τα λεφτά δεν υπάρχουν για να ικανοποιήσουν όλους τους δικαστές και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Αποκάλυψε μάλιστα ότι μόλις βγήκε η απόφαση αυτή, δέχθηκε αμέσως τηλεφωνήματα από πρώην βουλευτές, οι οποίοι ζητούσαν κι αυτοί να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη εκεί που ήταν προ των περικοπών, καθώς στο Σύνταγμα της Ελλάδος υπάρχει απόλυτη διασύνδεση των μισθών και των συντάξεων των βουλευτών με τους δικαστές.

«Φαντάζεστε μια Ελλάδα που θα ερχόμασταν και θα λέγαμε περικόπτουμε νομίμως τις συντάξεις όλων των άλλων ανθρώπων, αλλά επιστρέφουμε όλα τα λεφτά στους βουλευτές και στους δικαστές; » αναρωτήθηκε και δήλωσε ότι τα δικαστήρια δεν μπορεί να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, αυτή είναι δουλειά των εκλεγμένων κυβερνήσεων. Και κατέληξε λέγοντας:«Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια. Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στη δήλωση αυτή, έσπευσε να απαντήσει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, ζητώντας του να απαντήσει αν ο ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», υποστηρίζοντας ότι κυβέρνηση οφείλει «να σέβεται, να συμμορφώνεται και να εκτελεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις αδιακρίτως, όχι μόνον αυτές που αφορούν στους συνταξιούχους δικαστές, αλλά και σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έχουν δικαιωθεί από αυτή και ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους».

Είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αποκτήσει μία εκλεκτική σχέση με τους δικαστικούς-  ποιος δεν θυμάται την εποχή με τους Παπαγγελόπουλο και Θάνου; Κάποιος όμως, όπως φαίνεται, πρέπει να τους θυμίσει το άρθρο 4 του Συντάγματος που λέει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu