Νέα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει – Ελάχιστη κεφαλαιοποίηση 40 εκατ. ευρώ για νέες εισαγωγές στην Κύρια Αγορά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ), Γιάννος Κοντόπουλος.

Σε ενημερωτική εκδήλωση της ΕΧΑΕ, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννος Κοντόπουλος αναφέρθηκε στις επερχόμενες αλλαγές στον κανονισμό της Κύριας και της Εναλλακτικής Αγοράς, στη νέα τιμολογιακή πολιτική και στα πιθανά οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας

«Εχω πολλά να σας πω», δήλωσε με ενθουσιασμό την Τρίτη το μεσημέρι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση σε ένα γεμάτο ακροατήριο δημοσιογράφων.

Δίχως η διάθεσή του να επηρεάζεται από τη νέα πτώση της αγοράς την Τρίτη και από το βαθύ κόκκινο που γέμισε τις πελώριες οθόνες του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Λεωφόρο Αθηνών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κοντόπουλος αφού έκανε μια εισαγωγή με απολογιστικά και στατιστικά στοιχεία της χρηματιστηριακής αγοράς και αναφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν παγκοσμίως τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων τους τελευταίους μήνες (συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, επιτόκια) αναφέρθηκε στα εξής:

 • στις επερχόμενες αλλαγές στον κανονισμό της Κύριας και της Εναλλακτικής Αγοράς,
 • στη νέα τιμολογιακή πολιτική του Χρηματιστηρίου Αθηνών ,
 • στα πιθανά οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και της μελλοντικής μετάταξης στις ανεπτυγμένες αγορές.

Επίσης, μίλησε για τις επερχόμενες νέες εισγαγωγές εταιρειών (IPO), τα προγραμματισμένα επενδυτικά roadshows και άλλες πρωτοβουλίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την ενδυνάμωση της κεφαλαιαγοράς και προσέλκυση επενδυτών

Αλλαγές στον Κανονισμό

Μετά από πολλά χρόνια επιχειρείται μία αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου με αλλαγές στον Κανονισμό, ανεβάζοντας τον πήχη. Να θυμίσουμε ότι είχε γίνει προσπάθεια για παρόμοια αναβάθμιση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (μετά την περίοδο 1999-2000) και το σχετικό ξεκαθάρισμα, αλλά στη συνέχεια η ελληνική αγορά εισήλθε σε περιδίνηση – από το 2008 και μετά. Αυτό ο κύκλος κορυφώθηκε και ολοκληρώθηκε με τα capital controls και τον μηδενισμό ουσιαστικά των τιμών των τραπεζικών μετοχών. Ολο αυτό το διάστημα δεν μπορούσε να σταθεί κανένα ουσιαστικό κριτήριο και οι όποιες αλλαγές έγιναν στη συνέχεια ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή της χαλάρωσης των κριτηρίων.

Πλέον οι αλλαγές στον κανονισμό του Χρηματιστηρίου έχουν τρεις βασικούς στόχους: α) ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς, β) ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας και γ) αναβάθμιση επενδυτικού προφίλ εισηγμένων εταιρειών. Ετσι:

 • Θεσπίζεται κατώταστο όριο κεφαλαιοποίησης για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά τα 40 εκατ. ευρώ
 • Υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς εισηγμένων. Για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση έως 200 εκατ. ευρώ το όριο θα είναι το 25% και για εταιρεία άνω των 200 εκατ. ευρώ το όριο θα ειναι το 15%.
  Οταν η διασπορά θα υποχωρεί κάτω του 10% θα λαμβάνονται κάποια μέτρα, για τα οποία δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.
 • Ενίσχυση του θεσμού του Ειδικού Διαπραγματευτή.
 • Διευκόλυνση νέων εισαγωγών με κατάργηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων (δεν προσδιορίστηκαν).
 • Περιορισμός του χρόνου παραμονής εταιρειών σε καθεστώς Επιτήρησης και Αναστολής (επίσης δεν δόθηκαν άλλα στοιχεία).

Όλες οι αλλαγές, τόσο για την Κύρια Αγορά όσο και για την Εναλλακτική θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο, σε ειδική εκδήλωση στις 7 Νοεμβρίου με αφορμή την επέτειο 15 ετών από την ίδρυση της Εναλλακτικής Αγοράς.

Η ισχύς του νέου Κανονισμού θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024 ενώ για τις υφιστάμενες τις εισηγμένες θα υπάρχει μεταβατική περίοδος ενός έτους.
Ο κ. Κοντόπουλος διευκρίνησε ότι το ελάχιστο όριο κεφαλαιοποίησης δεν θα ισχύει για τις ήδη εισηγμένες, δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αξία και των ήδη εισηγμένων αλλά και των νέων μπορεί να υποχωρήσει ανά πάσα στιγμή.

Σχετικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τη μετάταξη της αγοράς στις αναπτυγμένες 

Οι αγορές συνήθως προεξοφλούν την επενδυτική βαθμίδα και σημειώνουν άνοδο οκτώ μήνες πριν την πρώτη αναβάθμιση, αλλά συνεχίζουν να υπεραποδίδουν και μετά από αυτή.

Σε ότι αφορά τη μετάταξη του Χρηματιστηρίου στις Ανεπτυγμένες αγορές υπάρχουν ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Ανάμεσα στα ποιοτικά κριτήρια είναι και η προϋποπόθεση ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας. Τα ποιοτικά κριτήρια το ελληνικό Χρηματιστήριο τα καλύπτει αλλά υπάρχουν ορισμένα ποσοτικά που το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν καλύπτει. Για παράδειγμα θα πρέπει τουλάχιστον πέντε εισηγμένες να πληρούν τα κριτήρια εισόδου είτε στον Developed Large Cap δείκτη ή στον Developed Mid Cap Index και αθροιστικά η κεφαλαιοποίηση εταιρειών σε FTSE Developed All Cap δείκτη να είναι μεγαλύτερη από 31,9 δισ. δολάρια (5bps of the FTSE Developed All Cap Index market cap). Η μετάταξη στις ανεπτυγμένες αγορές αναμένεται να καθυστερήσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, η ελληνική αγορά αναμένεται να μπει στο β’ εξάμηνο 2024 σε «watch list για αναβάθμιση». Από τότε και μετά θα χρειαστούν ίσως και δύο χρόνια για την αναβάθμιση.

Ενίσχυση της κάλυψης μεσαίου μεγέθους εισηγμένων εταιρειών με χρηματιστηριακές αναλύσεις 

Επιλέχτηκε η Eurobank ως ανάδοχος για να καλύψει με χρηματιστηριακές αναλύσεις 8 εισηγμένες εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης για διάστημα δύο ετών. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της EBRD για την ενίσχυση του επενδυτικού προφίλ των εισηγμένων εταιρειών. Οι εταιρείες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Επενδυτικά roadshows

Τα road shows θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Προγραμματίζονται ένα στο Λονδίνο 27-29 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τη Morgan Stanley, όπου έχουν προσκληθεί άνω των 30 εταιρειών. Παρών θα είναι ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ενώ έχει προσκληθεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα ακολουθήσουν στις ΗΠΑ α) στις 11 Δεκεμβρίου 2023 στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την Capital Link και β) στις 25 Ιανουαρίου 2024, επίσης στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την JP Morgan.

Νέες εισαγωγές 
Σε ότι αφορά τις νέες εισαγωγές το 2023 αντλήθηκαν συνολικά από νέες εκδόσεις μετοχών και ομολόγων 1,265 δισ. ευρώ.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά της Optima bank και αναμένεται να ακολουθήσουν η Orilina Properties, η Trade Estates και ενδεχομένως η Noval Property.
Επίσης, αναμένεται να μεταταχθούν δύο εταιρείες της Εναλλακτικής Αγοράς στην Κύρια Αγορά.

Νέα τιμολογιακή πολιτική 

Απο την 1 Ιανουαρίου 2024 τίθεται σε ισχύ νέα τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη. Βασική Αρχή είναι η  παροχή κινήτρου για επίτευξη στόχων υψηλότερου τζίρου.Η νέα πολιτική είναι συμβατή με τις αντίστοιχες τιμολογιακές πολιτικές άλλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς.
Επίσης προχωρούν τεχνικές και ρυθμιστικές βελτιώσεις για τη μείωση του κόστους για συμμετέχοντες όπως για παράδειγμα για τους διακανονισμούς πακέτων, real time maching σε OTC συναλλαγές και για την καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση στην αγορά μεσω απευθείας συμμετοχής αποθετηρίων στο ATHEXCSD.

Νέες πρωτοβουλίες

Σε αυτές εντάσσονται η νέα εθελοντική αγορά άνθρακα για την ανάπτυξη Αγοράς Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών CO2 (VCM) στην Ελλάδα.

Στόχος η δημιουργία μιας σύγχρονης υποδομής Ευρωπαϊκής εμβέλειας σε συνεργασία με το ACX,

Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία:

 • Παρά τη πτώση 7,9% το Σεπτέμβριο, η απόδοση του Γενικού Δείκτη στο 9μηνο ανέρχεται σε +30,07% και κατατάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη 3η θέση παγκοσμίως
 • Η αποτίμηση της αγοράς έχει αυξηθεί κατά €16,1δις το 2023 (€6,5δις οι απώλειες του Σεπτεμβρίου)
 • Η πλειοψηφία των εταιρειών διαπραγματεύεται σε επίπεδα τιμών υψηλότερα απ’ ότι στο τέλος του 2009
 • Η αγορά διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητας με τη ΜΗΑΣ > €100εκ (€106,9εκ) και με τη κυκλοφοριακή ταχύτητα στο 33%.
 • Το σύνολο των διανεμόμενων ποσών των εισηγμένων πλησιάζει τα €3δις (στο 3,4% το Υield του ΧΑ)
 • Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν πολύ ενεργοί συναλλακτικά (>50% η συμμετοχή τους) αλλά από το Μάρτιο είναι πωλητές με συνολικές εκροές €323εκ.
 • Αυξάνεται το ενδιαφέρον των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών (ο μέσος αριθμός συνολικά των ενεργών μερίδων ~25χιλ το 2023, +16%)
 • Πρωταγωνιστές της ανόδου οι Τράπεζες (+43,3%) αλλά και μετοχές Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με το δείκτη FTSE/ATHEX Mid Cap (+40,7%) να υπεραποδίδει σε σχέση με το FTSE/ATHEX Large Cap (+30,3%), με σημαντικότατη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας (ΜΗΑΣ +115%)
 • Οι πέντε dual list εισηγμένες εταιρείες (Coca Cola HBC, Viochalco, Cenergy,  Tit;an, Austriacard) αντιπροσωπεύουν το 17% της συνολικής κεφαλαιοποίησης και πραγματοποιούν το 4% των ημερήσιων συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Aθηνών, το οποίο με εξαίρεση την Coca Cola HBC είναι ο βασικός πάροχος ρευστότητας αυτών των εταιρεών-των μετόχων τους.

Κερδοφορία

Ως προς την κερδοφορία των επιχειρήσεων ανέφερε ότι οι εταιρείες της Κύριας Αγοράς επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στις οικονομικές συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, ότι η κερδοφορία το 2023 συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το 2022 και ότι οι χρήσεις των ετών 2022 και 2023 θα  ποτελέσουν
το peak 15ετίας των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων.

Ρεκόρ χρηματικών διανομών από τις εισηγμένες (μερίσματα – επιστροφές κεφαλαίου) 

Ο κ. Κοντόπουλος έδωσε αναλυτικά στοιχεια για τις χρηματικές διανομές είτε αυτές προέρχονται από μερίσματα, τακτικά, έκτακτα, προμερίσματα,  είτε από επιστροφές κεφαλαίου. Δήλωσε πως η επίδοση ρεκόρ των €2,4δις του 2022 θα καταρριφθεί το 2023, και το συνολικό ποσό στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα πλησιάσει ή και θα
ξεπεράσει τα €3 δις.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu