Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα χωρίς κεφάλαια έστειλε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice.
«Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν όπου στηρίξαμε προγράμματα χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή, αλλά η θέση μας για το χρέος δεν έχει αλλάξει», ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Rice στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων, αλλά ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ρεαλισμό στους στόχους για την ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και το χρέος» επεσήμανε επίσης.
Είναι εμφανές λοιπόν ότι το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω στις «απαιτήσεις» του σχετικά με τις προβλέψεις του για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη.
Επιπλέον, το ΔΝΤ επιμένει στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα σε συνδυασμό με ένα σαφές χρονικό πλάνο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να καταστεί βιώσιμο.
«Η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να εγκριθεί, να έχουν υπολογιστεί όλες οι λεπτομέρειες και να έχει συμφωνηθεί πριν το τέλος του προγράμματος.
Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη εξειδίκευση» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, παραμένει ασαφές εάν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο τακτικό Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου του 2015.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Rice δήλωσε πως όλοι είναι αισιόδοξοι «ότι μια συμφωνία σχετικά με το ελληνικό θέμα μπορεί να επιτευχθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στο επόμενο Eurogroup».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Από 16 Μαΐου οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο
- HelleniQ Energy: Ισχυρή πτώση 94% στα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο
- Lavipharm: Αυξημένα 46,8% τα καθαρά κέρδη στα 1,63 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο
- Νέα εποχή με το MagentaOne της Cosmote Telekom
- Χρηματιστήριο: Φρένο με οριακές απώλειες στο ανοδικό σερί – Άλμα 12% στην πρεμιέρα της η Qualco
- ΕΤΑΔ: Επτά επενδυτικά σχήματα για την εκμίσθωση της «Ακτής Βουλιαγμένης»
- Politico- έκθεση IISS: Η «στρατιωτική αντικατάσταση» των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα κόστιζε 1 τρισ. δολάρια
- Κτηματολογικές διαφορές Δημοσίου – πολιτών: Από 16 Σεπτεμβρίου η επίλυση με διαμεσολάβηση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις