Και διατύπωσε δική του πρόταση, ζητώντας μεταξύ άλλων και κυριαρχία επί των Στενών του Ορμούζ
Το Ιράν απέρριψε την Τετάρτη το αμερικανικό σχέδιο για παύση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, εκδίδοντας αντ’ αυτού τη δική του αντιπρόταση. Η εξέλιξη αυτή δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού το Ιράν είχε τοποθετηθεί ειρωνικά απέναντι σε αυτό το σχέδιο, λέγοντας ότι στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους.
Αξιωματούχοι από το Πακιστάν περιέγραψαν σε γενικές γραμμές την πρόταση των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει 15 σημεία, λέγοντας ότι αφορούσε την άρση των κυρώσεων, την ανατροπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τους περιορισμούς στους πυραύλους και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, μέσω του οποίου μεταφέρεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.
Το Ιράν δημοσίευσε το δικό του σχέδιο μέσω της κρατικής τηλεόρασης, το οποίο περιλαμβάνει τον τερματισμό των δολοφονιών αξιωματούχων του, μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διεξαχθεί άλλος πόλεμος εναντίον του, αποζημιώσεις για τον πόλεμο, τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την «άσκηση κυριαρχίας του Ιράν επί των Στενών του Ορμούζ».
Μία πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, ο οποίος ανέφερε ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να βοηθήσει στην προσέγγιση των απόψεων των αντιμαχόμενων μερών για την επίτευξη συμβιβασμού και την επίλυση των διαφορών τους.
Η Αίγυπτος υποστηρίζει την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Προέδρου Τραμπ να ανοίξει την πόρτα στην ιρανική πλευρά για διαπραγματεύσεις και εργάζεται ενεργά για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στο Ιράν, με τον Αμπντελάτι να λέει ότι «δεν υπάρχει νικήτρια πλευρά σε αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση».
Ο Αμπντελάτι είπε ότι η Αίγυπτος έρχεται σε επαφή με τους Ιρανούς μέσω ενός καναλιού, του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
«Η ιστορία μας δίδαξε ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν είναι η απάντηση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο την Τετάρτη. «Πιστεύουμε ότι με καλή πρόθεση και πολιτική βούληση και με σοβαρότητα και από τις δύο πλευρές, μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και να καταλήξουν σε συμβιβασμό».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιστορική απόφαση και πρόστιμο κατά Meta για την ασφάλεια των παιδιών
- Ένταση Κουβέιτ και Ιράν μετά από νέα επίθεση με drone
- Το Ιράν απέρριψε το σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός
- Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Οι πρόγονοί μας …το 1981
- Υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη: Κατώτατος μισθός, διεθνείς εξελίξεις και πέντε νομοσχέδια
- Η Ευρώπη μειώνει την ενεργειακή της εξάρτηση: Πτώση εισαγωγών το 2025 με γεωπολιτικές προεκτάσεις
- Εργαζόμενοι εκκενώνουν ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν
- COCA-COLA HBC AG - Publication of Base Prospectus
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









