Το ΤΑΙΠΕΔ, ιδιαίτερα επί ημερών του κ. Πολίτη, δεν φημίζεται για την «διαυγή» του ενημέρωση.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις συμμετεχόντων εταιρειών σε διαγωνισμούς του Ταμείου που αντιμετωπίζουν από… δυσκοιλιότητα έως άρνηση ενημέρωσης της τύχης της υποψηφιότητάς τους ή των νικητών. Πόσω μάλλον των κριτηρίων, όταν αυτά δεν είναι καθαρά πλειοδοτικά.
Όπως μαθαίνουμε, έξαλλη είναι με την συμπεριφορά του Ταμείου κοινοπραξία εταιρειών που συμμετείχε σε διαγωνισμό και απορρίφθηκε, παρότι και τα ονόματα των συμμετεχόντων σε αυτήν ήταν μεγάλα – ευρωπαϊκά και εγχώρια και με εισηγμένη επικεφαλής, τη μοναδική μεταξύ των υποψηφίων – και γιατί θεωρείτο δεδομένη η επικράτησή της λόγω εξειδίκευσης και εμπειρίας στο αντικείμενο του διαγωνισμού.
Μάλιστα, αν δεν έχει ήδη αποστείλει, θα προχωρήσει σε αποστολή επιστολής – αίτημα προς το Ταμείο να… ενημερωθεί το αυτονόητο: τους λόγους απόρριψης.
Η προκήρυξη – πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ έγινε τον Ιανουάριο, η υποβολή τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο το Ταμείο την ενημέρωσε σχεδόν μονολεκτικά ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στους προσωρινούς αναδόχους.
Έτσι, η κοινοπραξία εταιρειών ζητάει πάλι το αυτονόητο: Να της αποσταλεί η αναλυτική αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών των υποψηφίων, μαζί με τα αντίστοιχα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η τεκμηριωμένη ενημέρωση των υποψηφίων σχετικά με το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας αποτελεί βασική υποχρέωση της Αναθέτουσας Αρχής και σημαντικό στοιχείο της διαφάνειας του διαγωνισμού, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.
Μάλιστα τονίζει ότι η τεκμηριωμένη ενημέρωση επιβάλλεται και λόγω της συμμετοχής Ελλήνων και ευρωπαίων εταίρων στην κοινοπραξία, οι οποίοι αφιέρωσαν σημαντικό χρόνο για τη προετοιμασία της προσφοράς με υψηλό κόστος έκδοσης εγγυητικής επιστολής.
Σε κανέναν αντίστοιχο, επισημαίνουν, ευρωπαϊκό φορέα – ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – δεν υπάρχει αυτή η «μυστικοπάθεια» γύρω από την διαδικασία και τους όρους επιλογής αναδόχων σε διάφορα projects. Μόνο στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το Μαξίμου, αλήθεια, γνωρίζει τη νοοτροπία λειτουργίας και διοίκησης του Ταμείου ή μήπως τελικά θα ενημερωθεί γι αυτήν από καμία ευρωπαϊκή αρχή και θα του φταίνε πάλι όσοι… διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κρατικός προϋπολογισμός: Στα 2,3 δισ. το πλεόνασμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Σετπεμβρίου 2025 με όπλο την καλή απόδοση φόρων
- Οι πόλεις ανά τον κόσμο που κάνουν ευτυχισμένους τους κατοίκους τους
- Ανεστάλη η απεργία παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών στις 22 και 23 Οκτωβρίου
- Σταύρος Παπασταύρου: «Πετρέλαιο θέρμανσης στη χαμηλότερη τιμή τετραετίας»
- Η Μιχαηλίδου παίρνει από το Δήμο Αθηναίων το Γηροκομείο Αθηνών: Άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης Κυβέρνησης και Δήμου
- Το Politico για την 13ωρη εργασία στην Ελλάδα
- Αλτμαν: Προαναγγελία για ερωτικό περιεχόμενο στο chatgpt – Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για νομοθέτες/ρυθμιστικές αρχές
- Δίκη στη Λάρισα για την εξαφάνιση του βιντεοληπτικού υλικού των Τεμπών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις