Ενέργεια

Το πετρέλαιο έγραψε ήδη 100 δολάρια σε ορισμένες αγορές

Πρόκειται για είδη πετρελαόυ που συνδέονται με το Brent αλλά μπορούν να είναι υπό διαπραγμάτευση σε premium λόγω ποιότητας

Αν και όλοι συζητούν πότε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, μετά το συνεχές ράλι, ήδη η τιμή ορισμένωνποιοτήτων πετρελαίου έχουν ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο, αντανακλώντας τις προσδοκίες της περιορισμένης προσφοράς.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύου Νιγηρίας Qua Iboe, ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Το αργό πετρέλαιο Tapis της Μαλαισίας επίσης έφτασε τα 101,30 δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Το πετρέλαιο έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του 2023 καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος εφοδιασμού το τέταρτο τρίμηνο μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από δύο τα μέλη του καρτέλ τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου της ομάδας του OPEC+, όπου και τα περισσότερα άλλα μέλη περιορίζουν επίσης την παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent είναι υπό διαπραγμάτευση σε τιμές έως και 94,89 δολάρια τη Δευτέρα.

Το πετρέλαιο τύπου Qua Iboe και ορισμένα άλλα με τιμές συνδεδεμένες έναντι του Brent, είναι ήδη πάνω από 100 $ επειδή αφνεός βασίζονται στην τιμή του Brent και αφετέρου λόγω καλύτερης ποιότητας.

Η ελβετική τράπεζα UBS βλέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να φτάνουν και αυτά σε τριψήφια επίπεδα.

«Αναμένουμε ότι το Brent θα διαπραγματεύεται σε εύρος 90–100 δολαρίων τους επόμενους μήνες, με στόχο στο τέλος του έτους τα 95 δολάρια», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

close menu