Είναι κακό για μία τράπεζα να παρουσιάζει κέρδη- ρεκόρ; Αν αυτό οφείλεται στο ράλι του ρωσικού νομίσματος και αυτή η τράπεζα έχει δεσμευτεί να φύγει από τη Ρωσία ή έστω να περιορίσει την εκεί παρουσία της μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τότε ναι αυτό είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος όπως εξηγεί σε άρθρο του το Bloomberg.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της αυστριακής Raiffeisen International Bank, με τον Γιόχαν Στρομπλ, εκτελεστικό διευθυντή, να βρίσκεται σε αμηχανία όταν κλήθηκε να εξηγήσει πως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της τράπεζας οφείλονται στις δραστηριότητές της στη Ρωσία. «Αν και βεβαίως είμαστε ικανοποιημένοι που ανακοινώνουμε αποτελέσματα – ρεκόρ, έχουμε δει ασυνήθιστα υψηλή συμβολή από τη Ρωσία και μία άνευ προηγουμένου ανατίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ».
Το ράλι στο ρούβλι αποδεικνύεται σοβαρός πόνος για τις τράπεζες που αποφάσισαν έξοδο από τη Ρωσία. Η γαλλική Societe Generale επιβεβαίωσε πλήγμα 3,3 δισ. ευρώ στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου από την έξοδό της. Όσες από την άλλη δεν βιάστηκαν να φύγουν, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης, βλέπουν τα κέρδη τους να κάνουν άλμα όσο το ρούβλι ανατιμάται. Το ερώτημα είναι εάν αυτή η εξέλιξη θα τις κάνει να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο την έξοδο ή και να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους αυτά.
Η Raiffeisen, που έχει τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη τράπεζα έκθεση στη Ρωσία, αναλογικά με το μέγεθός της, μείωσε τις χορηγήσεις δανείων στη χώρα κατά 22% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά είδε το ενεργητικό της να αυξάνεται κατά 3,1% δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα, καθώς το ρόυβλι ανατιμήθηκε κατά περίπου 40% έναντι του ευρώ και του δολαρίου το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στο σφυρί το βιομηχανικό ακίνητο της «Ενωμένη Κλωστουφαντουργία» στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής
- Πάνω από 3,2 δις. ευρώ φέτος σε προνοιακά επιδόματα, ξεπερνούν τις δαπάνες της ΔΥΠΑ για την απασχόληση
- Ο επιχειρηματίας Βασίλης Δέρβος από τα ογκολογικά φάρμακα στα καλλυντικά
- Διανομή 1,45 εκατ. ευρώ από πτώχευση MALCO HELLAS ΑΒΕΤΤΕ σε δημόσιο και servicers
- Μήνυμα βιομηχάνων από την Αμβέρσα: «Χωρίς βιομηχανία δεν υπάρχει ισχυρή Ευρώπη»
- 95 Χρόνια Παπαστράτος: Από την καπνοβιομηχανία του 1930 στο εξαγωγικό hub καινοτομίας
- ΣΕΒ και ΣΒΣΕ συνυπογράφουν τη Διακήρυξη της Αμβέρσας για μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
- Μetlen: Νέα βουτιά στο Λονδίνο, βαρύ το τίμημα αξιοπιστίας από τη διάψευση προβλέψεων της διοίκησης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








