Αντικρουόμενες δηλώσεις από Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ για το αν υπήρξε προειδοποίηση
Νέες ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας προκαλεί το ισραηλινό πλήγμα στην αεροπορική βάση Αμπού Ντουχούρ, στη βόρεια Συρία, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.
Η Ουάσιγκτον επιχειρεί εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ισραήλ προκειμένου να περιορίζει τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τη Γάζα και τον Λίβανο.
Ο Μπάρακ, ο οποίος είναι παράλληλα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το πλήγμα να αποτελούσε μήνυμα προς την Άγκυρα, εκτιμώντας ότι αυτή ήταν και η πλέον ανησυχητική διάσταση της επίθεσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό το Ισραήλ να είχε πληροφορίες ότι η Τουρκία σχεδίαζε να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή και να αποφάσισε να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, ωστόσο, ήρθαν σε αντίθεση με την εκδοχή που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ. Ο Κατζ ανέφερε ότι το Ισραήλ είχε αποφασίσει να ενημερώσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους της συριακής κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι σχετικές πληροφορίες διαβιβάστηκαν και στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.
Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η βάση στοχοποιήθηκε επειδή η Συρία βρισκόταν κοντά στην παραβίαση υφιστάμενης συμφωνίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραγωδία στον Όλυμπο: Νεκρός 40χρονος ορειβάτης μετά από πτώση σε χαράδρα
- Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία: Η Δαμασκός καταγγέλλει νέα παραβίαση της κυριαρχίας της
- Παραμένει ο καύσωνας στη χώρα
- Τομ Μπάρακ: Κάνει τον ανήξερο για το χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία
- Πούτιν: Η Ουκρανία άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» με επιθέσεις οικονομικούς στόχους
- 10 νεκροί από ουκρανικά drones
- Φωτιά στην Πρώτη Σερρών: Συνεχίζεται η επιχείρηση σε δύσβατη δασική περιοχή
- Ρομπότ «έσπασε» το ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ στα 100 μέτρα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








