Επιχειρήσεις

Tomra: Ο παίκτης από τη Νορβηγία που επενδύει στον τομέα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα

H CEO της Tomra Tove Andersen

H εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από 20 χρόνια μέσω του επίσημου διανομέα της Alpe-Tech, ωστόσο, πλέον από τα κεντρικά της γραφεία ελήφθη η απόφαση το 2023 να υπάρξει επένδυση στην Ελλάδα

Γραφεία στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα έχει ανοίξει από τον περασμένο Ιανουάριο η Νορβηγική εταιρεία Tomra, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή προϊόντων-μηχανημάτων ανακύκλωσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από 20 χρόνια μέσω του επίσημου διανομέα της Alpe-Tech, ωστόσο, πλέον από τα κεντρικά της γραφεία ελήφθη η απόφαση το 2023 να υπάρξει επένδυση στην Ελλάδα, με στόχευση τον μετασχηματισμό του τομέα ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με όσα τονίζονται από τη διοίκηση της εταιρείας στη χώρα μας, αυτή η απόφαση ελήφθη καθώς «η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα παρουσιάζει αδυναμίες, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό πλαστικών να καταλήγει στη χωματερή προκαλώντας περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Το τρέχον ποσοστό ανακύκλωσης συσκευασιών υπολογίζεται στο 52,9%, δηλαδή 12,1 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί για το 2025, και μάλιστα με πτώση 0,2% κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας».

Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κομμάτι έχει τεράστια, ακόμα, περιθώρια ανάπτυξης, παρά τις συνεχιζόμενες διαφημιστικές καμπάνιες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τις υπάρχουσες προκλήσεις, η Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως μία από τις πρώτες χώρες στην ενσωμάτωση της oδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης (SUP) στην εθνική νομοθεσία, καλείται να πετύχει σημαντικές
βελτιώσεις.

Μηχάνημα της Τomra Collection

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις oδηγίες της ΕΕ για τα πλαστικά μίας χρήσης (SUP Directive) και για τις συσκευασίες και τη διαχείριση απορριμμάτων συσκευασιών (PPWR Directive), η Ελλάδα υποχρεούται να συλλέγει το 90% των συσκευασιών ποτών μίας χρήσης μέχρι το 2029, και το 55% των πλαστικών συσκευασιών βάσει βάρους μέχρι το 2030.

Η Tomra σε αυτή τη φάση έχει ως στόχο στη χώρα μας τα προγράμματα εγγυοδοτικής ανακύκλωσης (Deposit Return Schemes – DRS), τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αύξηση των ποσοστών συλλογής και αξιοποίησης των συσκευασιών ποτών, διαφυλάσσοντας το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών. Τα συστήματα εγγυοδοτικής ανακύκλωσης λειτουργούν με την καταβολή ενός μικρού ποσού – με τη μορφή εγγύησης- από τον καταναλωτή στο σημείο αγοράς του ποτού. Το ποσό αυτό είναι πλήρως επιστρεφόμενο στον καταναλωτή όταν εκείνος επιστρέψει τη συσκευασία.

Το ελληνικό τμήμα εποπτεύεται από τον Θανάση Γκιοσέ, ως Country Sales Manager, ενώ έχει ακόμα μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων.

Ποια είναι η Tomra

Η Tοmra ιδρύθηκε το 1972 στο Όσλο από τα αδέλφια Τόρε και Πέτερ Πλάνκε, πολύ πριν η έννοια της ανακύκλωσης μπει για τα καλά στη ζωή μας.

O όμιλος απασχολεί 3.400 άτομα παγκοσμίως και είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Όσλο, ενώ CEO της είναι η Τόβε Άντερσεν.

Εν έτει 2024 η συγκεκριμένη εταιρεία είναι εκ των ηγετών της παγκόσμιας αγοράς των συσκευών υποδοχής συσκευασιών προς ανακύκλωση (Reverse Vending Machines – RVMs) έχοντας εγκαταστήσει πάνω από 82.000 μηχανές σε 60 χώρες, ακόμα και στην Αυστραλία, και συλλέγοντας πάνω από 46 δισεκατομμύρια συσκευασίες κάθε χρόνο.

Στην παρούσα φάση, ορισμένες από τις μηχανές αυτές έχουν εγκατασταθεί και στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας κυρίως την επιστροφή γυάλινων φιαλών, ενώ άλλες συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα για τη συλλογή συσκευασιών από πλαστικό PET, αλουμίνιο και γυαλί, ενώ στόχος είναι να γίνουν μέσα στα χρόνια ακόμα περισσότερες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu