Οι προβλέψεις λειτουργούν ως βραχυπρόθεσμοι στόχοι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, διατηρώντας μια πιο αισιόδοξη στάση σε σχέση με τις αγορές και τις επιχειρήσεις.
Η νομισματική αρχή εξακολουθεί να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 24% μέχρι το τέλος του έτους, το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη τριμηνιαία παρουσίασή της τον Μάιο, όπως δήλωσε ο Διοικητής Φατίχ Καραχάν.
Οι προβλέψεις λειτουργούν ως βραχυπρόθεσμοι στόχοι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, του οποίους ο επίσημος μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μειώσουν τις αυξήσεις τιμών στο 5%. Για το 2026, η τράπεζα ανέβασε την πρόβλεψή της στο 16% από 12%.
«Ο ρυθμός πληθωρισμού από την τελευταία έκθεση υπερέβη την εκτίμηση της μεσοσταθμικής μας τιμής αλλά παραμένει εντός του εύρους πρόβλεψης», δήλωσε ο Καραχάν.
«Οι προσδοκίες βρίσκονται πάνω από τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό», είπε ο διοικητής. «Αυτό συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για την αποπληθωριστική πορεία. Απαιτεί να διατηρήσουμε τη σφιχτή και αποφασιστική μας στάση».
Η τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 43% από 46%, εκπλήσσοντας τους οικονομολόγους με μεγαλύτερη μείωση από την αναμενόμενη.
Οι αγορές εμφανίζονται πιο προσεκτικές σχετικά με τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα φτάσει σχεδόν στο 30% στο τέλος του 2025, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της κεντρικής τράπεζας.
Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 33,5% τον προηγούμενο μήνα, επιβραδύνοντας περισσότερο από το αναμενόμενο και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σοβαρός τραυματισμός για τον Γιώργο Παπαγιάννη στον αγώνα της Εφές με τον Παναθηναϊκό
- Πρίγκιπας Άντριου: Παραιτείται των τίτλων λόγω Επστάϊν
- Πρώτες δηλώσεις Τραμπ και Ζελένσκι: Οχι και τόσο πρόθυμο ο Τραμπ να δώσει τους Τόμαχοκ
- Δημοσκόπηση MRB: Αλλαγή κυβέρνησης θέλει το 70% και βλέπει ότι η χώρα είναι σε πορεία κρίσης
- ΔΕΗ: Στις 18 Νοεμβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες – Στο -2,42% ο τραπεζικός δείκτης
- Πιερρακάκης με Μπέσεντ στην Ουάσιγκτον για επενδύσεις και ενέργεια
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας 20 έως 24 Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις