Η ανάπτυξη περιορίστηκε από το υψηλό κόστος δανεισμού
Η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ανάπτυξη 2,1% το γ’ τρίμηνο, με την ανάπτυξη να περιορίζεται από το υψηλό κόστος δανεισμού. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αμετάβλητο σε σύγκριση με την αναθεωρημένη εκτίμηση της προηγούμενης περιόδου, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική κρατική στατιστική υπηρεσία.
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκίας έχει μειωθεί απότομα σε σχέση με το ισχυρό α’ τρίμηνο και τον προ πανδημίας μέσο όρο άνω του 5%. «Βλέποντας μπροστά, η ανάπτυξη πιθανότατα θα παραμείνει συγκρατημένη», δήλωσε η Σελβά Μπαχάρ Μπαζίκι της Bloomberg Economics σε σημείωμα πριν από τα στοιχεία.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αγωνίζεται να ελέγξει τον πληθωρισμό που πλησιάζει το 49% με αυστηρή νομισματική πολιτική, διατηρώντας το βασικό της επιτόκιο στο 50% για οκτώ συνεχόμενους μήνες. Αυτό έχει φρενάρει την βιομηχανική παραγωγή, αν και η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει σε αγορές κάποιων αγαθών προκειμένου να αποφύγουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το έτος στο 44%, προτού μειωθεί στο 21% μέχρι το τέλος του 2025. Η κεντρική τράπεζα υπαινίχθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσε σύντομα να δικαιολογηθεί λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Η ταχύτητα με την οποία θα γίνει η αναμενόμενη νομισματική χαλάρωση αναμένεται να έχει αποφασιστική επίδραση στην ανάπτυξη των επόμενων τριμήνων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Jan Κaras: Ο CEO του ΟΠΑΠ επενδύει στην Ελλάδα
- Ασφάλειες: Η αφαίμαξη με τα συμβόλαια υγείας συνεχίζεται – Έφθασαν τα ειδοποιητήρια με νέες αυξήσεις 9%
- Ιβάν Σαββίδης: «Πακετάρει» τα μέσα ενημέρωσης και ρίχνει νέο χρήμα στο Open
- Coca Cola 3E: Τί φέρνουν στην κατανάλωση οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του καφέ
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις