Διεθνή

Τουρκία: Τριετές πρόγραμμα λιτότητας κατά του πληθωρισμού

Ομάδα οικονομολόγων εκτιμά ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 124% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο

Τριετές σχέδιο οικονομιών για την περικοπή των δημοσίων δαπανών με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού που έφθασε τον Απρίλιο το 70% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανακοίνωση σήμερα η Τουρκία.

«Προτεραιότητά μας είναι να καταπολεμήσουμε το ακριβό κόστος διαβίωσης. Ο χαμηλός, μονοψήφιος, πληθωρισμός είναι απαραίτητος για μία βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος λιτότητας στην Αγκυρα.

Το σχέδιο προβλέπει σειρά περιορισμών στον προϋπολογισμό «για το σύνολο του δημόσιου τομέα» , ορισμένοι από τους οποίους απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα υποβληθούν στο κοινοβούλιο, διευκρίνισε ο υπουργός.

Η αγορά ή η ενοικίαση κάθε νέου οχήματος του δημόσιου τομέα θα απαγορευθεί για μία τριετία, εκτός των «υποχρεωτικών αναγκών» που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ασφάλειας και της άμυνας.

Η χρησιμοποίηση επίσης εισαγόμενων αυτοκινήτων στον δημόσιο τομέα θα σταματήσει, υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας και η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα επιβληθεί στους υπαλλήλους.

Η ανέγερση ή η αγορά δημοσίων κτιρίων θα ανασταλεί για μία τριετία, με την εξαίρεση των περιπτώσεων που συνδέονται με τους σεισμικούς κινδύνους ή τις φυσικές καταστροφές.

Το σχέδιο προβλέπει και άλλες δημοσιονομικές περικοπές για την «τιθάσευση των δαπανών» όπως η μείωση κατά 10% των δημόσιων προϋπολογισμών για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και κατά 15% για επενδύσεις, με την εξαίρεση των δαπανών που αφορούν τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό του Φεβρουαρίου 2023.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 50% την 1η Ιανουαρίου για να φθάσει τις 17.002 τουρκικές λίρες (489 ευρώ).

Ο πληθωρισμός έφθασε στο 69,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι 68,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαΐου.

Ομάδα ανεξάρτητων τούρκων οικονομολόγων (Enag) εκτιμά ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 124% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε μηνιαία βάση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu