Διεθνή

Τουρκία: Υποχωρεί 0,2% η λίρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί περίπου το ένα πέμπτο των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός κόμβος της Τουρκίας

Έντονες πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα μετά την ήττα-σοκ του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές την Κυριακή, με τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, να περνά στην αντιπολίτευση.

Η λίρα υποχώρησε 0,2% στα 32,4328 ανά δολάριο, χαμηλό ρεκόρ σε βάση κλεισίματος, από τις 8 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 9% της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος, τη δεύτερη μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ ομοτίμων στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Χιλής.

«Η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική πολιτική (προς το παρόν)», αναφέρει ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer. Εάν η οικονομική δυσπραγία και ειδικότερα ο πληθωρισμός ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα, τότε «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί πλέον πολιτική, καθώς και οικονομική προτεραιότητα, και αυτό θα πρέπει να στηρίζει τη διόρθωση της ορθόδοξης πορείας της πολιτικής βραχυπρόθεσμα».

Οι επενδυτές επιδοκίμασαν τη στροφή προς μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική που στοχεύει στον περιορισμό του πληθωρισμού, παρόλο που μειώνει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης καθιστώντας τον δανεισμό σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους πολίτες. Από την ανατροπή της πολιτικής μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, οι ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει καθαρά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές.

Ωστόσο, πολλοί διαχειριστές χρημάτων έχουν διατηρήσει μια προσεκτική προσέγγιση έναντι των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, επιφυλακτικοί μήπως πιαστούν απροετοίμαστοι για μια ακόμη αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Πολλοί ανέφεραν τις τοπικές εκλογές ως κίνδυνο, υποθέτοντας ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν σε αλλαγή πλεύσης.

«Μπορούμε να περιμένουμε μια πιο ασταθή από την αναμενόμενη μετεκλογική περίοδο», αναφέρει στο Bloomberg, ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος στην East Capital στο Ντουμπάι. «Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αβέβαιη περίοδος θα συμπέσει με τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας στα αρνητικά 65 δισεκατομμύρια δολάρια και μια νέα κορύφωση του πληθωρισμού πιθανότατα πάνω από το 70% τον Μάιο».

Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί περίπου το ένα πέμπτο των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός κόμβος της Τουρκίας, καθώς και ένας κρίκος πολιτικής δύναμης.

Η λίρα τον Μάρτιο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, με απώλειες να οφείλονται στον υψηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό και στην αυξημένη τοπική ζήτηση για σκληρό νόμισμα πριν από την ψηφοφορία. Η κεντρική τράπεζα, που αντιμετωπίζει επίσης διάβρωση στα συναλλαγματικά της αποθέματα, παρενέβη για να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής κατά 500 μονάδες βάσης στο 50% τον περασμένο μήνα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu