Διεθνή

Τραμπ: Απειλεί με επιπλέον δασμούς 10% τις χώρες BRICS

Financialreport.gr

"Οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμιστεί με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS, θα επιβαρυνθεί με ΠΡΟΣΘΕΤΟ δασμό 10%"

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετο δασμό 10% σε όποιες χώρες ευθυγραμμιστούν με τις «αντιαμερικανικές πολιτικές» της ομάδας των αναπτυσσόμενων χωρών BRICS, οι ηγέτες της οποίας συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στη Βραζιλία.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέλεξε να στείλει στη θέση του τον πρωθυπουργό του, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετέχει διαδικτυακά λόγω εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που σχετίζεται με τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, αρκετοί αρχηγοί κρατών συγκεντρώθηκαν για συζητήσεις στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ρίο την Κυριακή και τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σιρίλ Ραμαφόσα.

Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Κυριακής, η ομάδα προειδοποίησε ότι η αύξηση των δασμών απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο, συνεχίζοντας τη συγκαλυμμένη κριτική της στην πολιτική δασμών του Τραμπ.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα τιμωρήσει τις χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στην ομάδα.

“Οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμιστεί με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS, θα επιβαρυνθεί με ΠΡΟΣΘΕΤΟ δασμό 10%. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις σε αυτή την πολιτική. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!” ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα Truth Social.

Η κυβέρνηση του Τραμπ επιδιώκει να οριστικοποιήσει δεκάδες εμπορικές συμφωνίες με ένα ευρύ φάσμα χωρών πριν από την προθεσμία της 9ης Ιουλίου για την επιβολή σημαντικών «ανταποδοτικών δασμών».

Οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το μισό πληθυσμό του κόσμου και το 40% της οικονομικής του παραγωγής, σημείωσε ο Λούλα σε δηλώσεις του το Σάββατο σε επιχειρηματίες.

Η αρχική ομάδα BRICS συγκέντρωσε ηγέτες από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα στην πρώτη της σύνοδο κορυφής το 2009. Το μπλοκ πρόσθεσε αργότερα τη Νότια Αφρική και πέρυσι συμπεριέλαβε ως μέλη την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδονησία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτή είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής των ηγετών που περιλαμβάνει την Ινδονησία.

Περισσότερα από 30 έθνη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις BRICS, είτε ως πλήρη μέλη είτε ως εταίροι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu