Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον επωμίζεται δυσανάλογο βάρος για τη Συμμαχία
Νέα πυρά κατά των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα των αμυντικών δαπανών και της χρηματοδότησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες της περιόδου 2014-2025, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει συνολικά 999 δισ. δολάρια, ποσό που -όπως σημειώνει- υπερβαίνει κατά πολύ τις συνεισφορές των υπόλοιπων συμμάχων.

Στην ανάρτησή του ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησε 90,5 δισ. δολάρια, η Γαλλία 66,5 δισ. δολάρια, η Ιταλία 48,8 δισ. δολάρια και η Πολωνία 44,3 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, κινούνται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα δαπανών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για το ΝΑΤΟ από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και μάλιστα με τεράστια διαφορά, για να τους προστατεύουν χωρίς να λαμβάνουν κανένα όφελος από αυτό», έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε την κατάσταση «γελοία», επαναλαμβάνοντας τη θέση που έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος του κόστους για την κοινή άμυνα.
Η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ζήτημα των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων εντός της Συμμαχίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οικογενειακές επιχειρήσεις: Ποιος παίρνει τη σκυτάλη από τον ιδρυτή και ο κίνδυνος να μειωθεί το μέγεθος
- RBI: Η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να ξεκινήσει από μια κυβερνοεπίθεση
- Μπέσεντ: Καθησυχάζει για τα ομόλογα ενώ το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 5 έως 9 Οκτωβρίου
- Fed: Προς παύση τον Οκτώβριο, στο τραπέζι νέα αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο
- Ρούμπιο: Μήνυμα στήριξης στην Γκίλφοϊλ, ενώ οι Δημοκρατικοί ζητούν έρευνα για τη δράση της στην Ελλάδα
- ΚΚΕ: «Ανεπιθύμητος» ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο
- Τουρκία και Γαλλία υπέγραψαν οδικό χάρτη για στενότερη αμυντική συνεργασία
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








