Μετά τις συνομιλίες με Ζελένσκι και Ευρωπαίιους ηγέτες μίλησε με Πούτιν και προετοιμάζει συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών - Θα ακολουθήσει και τριμερής
Με ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε μια αποτίμηση των κρίσιμων συναντήσεων στον Λευκό Οίκο επιβεβαιώνοντας ότι μίλησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους.
«Στο τέλος των συναντήσεων, τηλεφώνησα στον Πρόεδρο Πούτιν και άρχισα τις προετοιμασίες για μια συνάντηση, σε τοποθεσία που θα καθοριστεί, μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου Ζελένσκι», γράφει.
«Μετά τη συνάντηση αυτή, θα πραγματοποιήσουμε άλλη μία τριμερή, στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο Πρόεδροι και εγώ», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Δευτέρας συζητήθηκαν οι εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, οι οποίες, όπως λέει, «θα παρέχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Το γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ότι ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι «είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ζελένσκι».
O Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνοντας δηλώσεις των ηγετών από τη συνάντηση του Λευκού Οίκου:
Καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συναντάται με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και βασικούς Ευρωπαίους συμμάχους στον Λευκό Οίκο, ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της αναβίωσης της αμερικανικής ηγεσίας. Μέσω της αδιάκοπης δέσμευσής του για ειρήνη, ο Πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να διαλύσει το μακροχρόνιο αδιέξοδο και να ανοίξει τον δρόμο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες αποδίδουν στον Πρόεδρο Τραμπ τις αποφασιστικές ενέργειες για την αναζωπύρωση του διαλόγου:
Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι : «Νομίζω ότι είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Τραμπ… ήταν πραγματικά καλή. Μιλήσαμε για πολύ ευαίσθητα σημεία».
Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε: «Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω, Πρόεδρε των Ηνωμένων Πολιτειών, αγαπητέ Ντόναλντ, για το γεγονός ότι, όπως είπα και πριν, ουσιαστικά έσπασες το αδιέξοδο με τον Πρόεδρο Πούτιν ξεκινώντας τον διάλογο… Από εκεί και πέρα, να που είμαστε σήμερα».
Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ: «Νομίζω ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πιθανότατα έχουμε σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στον τερματισμό αυτού του πολέμου από ό,τι τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια».
Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι: «Είναι μια σημαντική μέρα — μια νέα φάση — μετά από τρία χρόνια που δεν είδαμε κανένα σημάδι από τη ρωσική πλευρά ότι ήταν πρόθυμη για διάλογο, οπότε κάτι αλλάζει — κάτι έχει αλλάξει — χάρη σε εσάς».
Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ: «Νομίζω ότι η σημερινή ημέρα θα θεωρηθεί πολύ σημαντική τα τελευταία χρόνια σε σχέση με μια σύγκρουση που διαρκεί τρία και κάτι χρόνια και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να την φέρει σε αυτό το σημείο — γι’ αυτό σας ευχαριστώ γι’ αυτό».
Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς: «Είναι εξαιρετικά χρήσιμο το γεγονός ότι συναντιόμαστε και ακούμε ότι οι δυο σας έχετε μια τόσο καλή συνάντηση σήμερα… Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Τον ανοίξατε την περασμένη Παρασκευή — αλλά τώρα ο δρόμος είναι ανοιχτός για περίπλοκες διαπραγματεύσεις».
Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν: «Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την οργάνωση αυτής της συνάντησης και για τη δέσμευσή σας… όλοι γύρω από αυτό το τραπέζι είναι υπέρ της ειρήνης… γι’ αυτό η ιδέα μιας τριμερούς συνάντησης είναι πολύ σημαντική, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί το πρόβλημα».
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είχαμε μια φανταστική Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ… Συμφωνήσαμε για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που υπήρξε ποτέ. Και τώρα, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε μαζί σας για μια… διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Σταματήστε τους φόνους. Αυτό είναι πραγματικά το κοινό μας συμφέρον».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Tελευταία αγωνιστική με 18 μεγάλες μάχες (22:00) για την πρόκριση στο Champions League
- ΟΔΔΗΧ: Στο 1,74% ανέβηκε το επιτόκιο στα 3μηνα έντοκα γραμμάτια για 400 εκατ. ευρώ
- ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-Παροχή άδειας για σύναψη συναλλαγής με συνδεδεμένο μέρος (κατ’ άρθρο 101 παρ. 2 και 3 του Ν. 4548/2018)
- ΕΚΤ: Η καθαρή αποταμίευση στην ευρωζώνη μειώθηκε στα 863 δισ. ευρώ το γ΄τρίμηνο 2025
- Ταυτοποιήθηκαν οι επτά νεκροί φίλοι του ΠΑΟΚ – Με αεροσκάφος η διακομιδή τους στην Ελλάδα
- ALPHA TRUST - ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Ελβετικό φράγκο: Έφτασε σε υψηλό 11 ετών και προκαλεί ανησυχία στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας
- Πτώση 6% για την LVMH μετά τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









