Διεθνή

Τραμπ μετά τις αποκαλύψεις για τα 2,2 δισ. δολάρια: «Τα χρήματά μου τα διαχειρίζονται άλλοι»

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει αιτιάσεις περί σύγκρουσης συμφερόντων, μετά την αποκάλυψη οικονομικών στοιχείων που εμφανίζουν έσοδα δισεκατομμυρίων το 2025

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε την Τετάρτη να υποβαθμίσει τις ερωτήσεις για τα ιδιαίτερα υψηλά έσοδα που εμφανίζονται στην οικονομική του δήλωση για το 2025, υποστηρίζοντας ότι δεν εμπλέκεται στις επενδυτικές αποφάσεις και ότι τα χρήματά του τα διαχειρίζονται εξωτερικοί φορείς.

«Δεν ανακατεύομαι στα προσωπικά μου. Έχουμε κεφάλαια που διαχειρίζονται τα χρήματά μου», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στην Κοινή Βάση Άντριους, πριν επιβιβαστεί σε αεροσκάφος που παραχωρήθηκε από το Κατάρ και προορίζεται να μετατραπεί στο νέο Air Force One.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα έσοδα του Τραμπ ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια: Τα crypto η νέα «χρυσοφόρα» αυτοκρατορία του

Η ετήσια οικονομική δήλωση του Αμερικανού προέδρου αποκαλύπτει τεράστια κέρδη από crypto, ακίνητα και εμπορικές συμφωνίες, ενώ ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τις κατηγορίες περί σύγκρουσης συμφερόντων.

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα θα πρέπει να πάρουν οι Αμερικανοί από τον εξαιρετικά επικερδή πρώτο χρόνο της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απάντησε: «Είχα βγάλει πολλά χρήματα πριν γίνω πρόεδρος, και επενδύουν τα χρήματά μου, και δεν τους μιλάω. Ποτέ, ούτε καν τους μιλάω».

Ο ίδιος περιέγραψε τη διαδικασία ως έναν μηχανισμό αποστασιοποίησης από τις επενδυτικές αποφάσεις. «Δεν ξέρω πώς το λένε, κλειστοί λογαριασμοί ή κάτι τέτοιο. Βάζεις τα χρήματά σου και αυτό είναι όλο. Δεν μιλάω μαζί τους, είναι μεγάλα ιδρύματα και τα διαχειρίζονται», είπε.

Σύμφωνα με αναλύσεις των ετήσιων οικονομικών δηλώσεών του, ο Τραμπ κατέγραψε το 2025 σημαντικά υψηλότερα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδά του ανήλθαν σε τουλάχιστον 2,2 δισ. δολάρια, έναντι τουλάχιστον 622 εκατ. δολαρίων το 2024.

Μεγάλο μέρος της αύξησης αποδίδεται σε έσοδα περίπου 1,2 δισ. δολαρίων που συνδέονται με δραστηριότητες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 580 εκατ. δολάρια που σχετίζονται με τη World Liberty Financial, εταιρεία που συνιδρύθηκε από μέλη της οικογένειας Τραμπ και εκδίδει το διακριτικό WLFI και το stablecoin USD1.

Η οικονομική δήλωση αναφέρει επίσης δικαιώματα ύψους 635 εκατ. δολαρίων από τα λεγόμενα «Celebration Coins», τα οποία συνδέονται με την CIC Digital LLC, την επιχείρηση memecoin του Τραμπ.

«Αυτό που κάνουν είναι ότι εμείς το δίνουμε… Νομίζω ότι λέγεται τυφλός λογαριασμός», δήλωσε ο Τραμπ. «Βασικά, το παίρνουν, και εγώ σκόπιμα δεν μιλάω ποτέ με κανέναν από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται το χρήμα. Αλλά είναι μεγάλα ιδρύματα και επενδύουν σε ό,τι επενδύουν».

Η αγορά ανεβαίνει κι εγώ κερδίζω…

Απαντώντας σε επικριτές που τον κατηγορούν ότι επωφελείται από την προεδρία, ο Τραμπ συνέδεσε τα κέρδη του με την πορεία των αγορών. «Ξέρετε γιατί επωφελούμαι εγώ; Επειδή η χρηματιστηριακή αγορά ανεβαίνει, όλοι επωφελούνται», είπε.

Το εκτενές οικονομικό έγγραφο καταγράφει επίσης αγορές και πωλήσεις εκατοντάδων μετοχών, με ορισμένες συναλλαγές να ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν κοντά χρονικά σε σημαντικές εξελίξεις για τις αντίστοιχες εταιρείες.

Η προηγούμενη οικονομική δήλωση του Τραμπ, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο και κάλυπτε το πρώτο τρίμηνο του 2026, είχε επίσης προκαλέσει ερωτήματα για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, κάτι που ο Λευκός Οίκος απορρίπτει.

«Ούτε ο Πρόεδρος ούτε η οικογένειά του έχουν εμπλακεί ποτέ, ούτε θα εμπλακούν ποτέ, σε σύγκρουση συμφερόντων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άννα Κέλι.

Η ίδια υπερασπίστηκε και την πολιτική Τραμπ στα κρυπτονομίσματα, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος «με υπερηφάνεια έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες την πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων στον κόσμο».

Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. «Άρα όλοι κερδίζουμε. Κερδίζω επειδή έχω πολλά χρήματα και πολλά μετρητά, και τα δίνω σε ιδρύματα», είπε. «Δεν ξέρω αν ξέρουν τι κάνουν ή όχι, αλλά αγοράζουν μια τεράστια γκάμα πραγμάτων».

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu