Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχτεί με τιμές τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχτεί με τιμές τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, την Τρίτη, σε μια επίσκεψη που αναμένεται να προωθήσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και μια σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών με το βασίλειο.
Θα είναι το πρώτο ταξίδι του μπιν Σαλμάν, ευρέως γνωστού ως MBS, στις ΗΠΑ από το 2018, όταν Σαουδάραβες πράκτορες σκότωσαν Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, ενός διακεκριμένου κριτικού. Ο πρίγκιπας αρνήθηκε ότι διέταξε την επιχείρηση, αλλά αναγνώρισε την ευθύνη του ως de facto ηγέτης του βασιλείου.
Η θερμή υποδοχή που θα λάβει στην Ουάσινγκτον είναι το τελευταίο σημάδι ότι οι σχέσεις έχουν ανακάμψει από την έντονη ένταση που προκάλεσε η δολοφονία του Κασόγκι.
Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας διπλωματικών επαφών στο Λευκό Οίκο, ο Μπιν Σαλμάν θα έχει συνομιλίες με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, θα γευματίσει στην Αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου και θα παραστεί σε επίσημο δείπνο με επίσημη ενδυμασία το βράδυ.
Ο Τραμπ ελπίζει να αξιοποιήσει την δέσμευση για επενδύσεις ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανέλαβε η Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο βασίλειο τον Μάιο. Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters ότι αναμένονται συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας στους τομείς της τεχνολογίας, της μεταποίησης, της άμυνας και άλλων.
Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα: «Θα πουλήσουμε» F-35 στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει ζητήσει να αγοράσει 48 από τα προηγμένα αεροσκάφη.
Αυτή θα είναι η πρώτη πώληση μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία και θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής.
Η συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και να θέσει σε δοκιμασία τον ορισμό της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση αυτού που οι ΗΠΑ έχουν ονομάσει «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» του Ισραήλ. Μέχρι τώρα, το Ισραήλ ήταν η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που διέθετε τα F-35.
Πέρα από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκει εγγυήσεις ασφάλειας, πρόσβαση σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και πρόοδο σε μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς.
«Οι Σαουδάραβες θα ξοδέψουν αύριο πολλά χρήματα στις ΗΠΑ», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Reuters τη Δευτέρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη “πελάτισσα” της Κίνας σε δάνεια
- Trade Estates: Αύξηση καθαρών κερδών 26,5%, στα 19,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2025
- Παγκόσμια Τράπεζα: Ο Αντώνης Καμάρας νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας
- Revoil: Αύξηση 58,83% των κερδών προ φόρων το εννεάμηνο 2025
- Ν. Δένδιας: Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφοριακού Πολέμου Ειρηνικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
- Γερμανία: Λιγότερα χρήματα θα ξοδευτούν για δώρα τα φετινά Χριστούγεννα
- Τραμπ: Περιμένει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με F-35 και επιχειρηματικές συμφωνίες
- Μητσοτάκης: Ερχονται μέτρα για το στεγαστικό – 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη του εισοδήματος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








