Απαιτεί αποπληρωμή για τη στρατιωτική βοήθεια που δόθηκε στο Κίεβο και προαναγγέλλει πάγωμα πωλήσεων πυρομαχικών προς συμμάχους μέχρι να ενισχυθούν τα αμερικανικά αποθέματα
Νέα πίεση προς την Ευρώπη ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν από ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέψουν χρήματα για τη στρατιωτική βοήθεια και τα πυρομαχικά που είχαν αποσταλεί στην Ουκρανία.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για τη στήριξη του Κιέβου και του ΝΑΤΟ, τα οποία, κατά την άποψή του, θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί από την Ευρώπη.
«Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια δόθηκαν στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, δωρεάν, τα οποία η Ευρώπη θα είχε πληρώσει — αν τους τα ζητούσαν, αλλά θα ζητήσουμε αυτά τα χρήματα, αν και κάπως καθυστερημένα!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ περιορίζουν προσωρινά τις πωλήσεις πυρομαχικών προς συμμαχικές χώρες, δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση των δικών τους στρατιωτικών αποθεμάτων.
«Τα παίρνουμε για εμάς, τις ΗΠΑ, αντί να τα πουλάμε σε άλλους, αλλά οι πωλήσεις στους Συμμάχους σύντομα θα ξεκινήσουν ξανά», έγραψε.
Η παρέμβαση Τραμπ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι ανησυχίες για την επάρκεια των αμερικανικών αποθεμάτων πυρομαχικών. Το Reuters είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, προκαλώντας προβληματισμό για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας σε περίπτωση νέων συγκρούσεων.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου προμηνύουν νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκών πρωτευουσών, καθώς βάζουν στο τραπέζι τόσο το κόστος της στήριξης προς την Ουκρανία όσο και το ευρύτερο ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής προς τους συμμάχους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκές αγορές: Δυναμικό comeback μετά το sell-off – «Βαρίδι» οι luxury μετοχές
- Αυτοκινητοβιομηχανίες προς Κογκρέσο: «Μπλόκο» στα κινεζικά αυτοκίνητα πριν από το τέλος του έτους
- Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» στην τεχνητή νοημοσύνη: Εκτός λειτουργίας OpenAI, Claude, Grok, Gemini και Cursor
- IDEAL HOLDINGS A.E. - Παρουσίαση των Οικονομικών Αποτελεσμάτων του Α’ Εξαμήνου 2026 σε Αναλυτές
- Τραμπ στέλνει «λογαριασμό» στην Ευρώπη για την Ουκρανία: «Θα ζητήσουμε πίσω τα χρήματα»
- Πηγές ΥΠΕΞ: Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα
- Το Ιράν στερεύει από δολάρια και βενζίνη: Οι αμερικανικές κυρώσεις αρχίζουν να προκαλούν «ασφυξία»
- ΗΠΑ: Άλμα 24,4% στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο – Στα 88,6 δισ. δολάρια
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








