Απαιτεί αποπληρωμή για τη στρατιωτική βοήθεια που δόθηκε στο Κίεβο και προαναγγέλλει πάγωμα πωλήσεων πυρομαχικών προς συμμάχους μέχρι να ενισχυθούν τα αμερικανικά αποθέματα
Νέα πίεση προς την Ευρώπη ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν από ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέψουν χρήματα για τη στρατιωτική βοήθεια και τα πυρομαχικά που είχαν αποσταλεί στην Ουκρανία.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για τη στήριξη του Κιέβου και του ΝΑΤΟ, τα οποία, κατά την άποψή του, θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί από την Ευρώπη.
«Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια δόθηκαν στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, δωρεάν, τα οποία η Ευρώπη θα είχε πληρώσει — αν τους τα ζητούσαν, αλλά θα ζητήσουμε αυτά τα χρήματα, αν και κάπως καθυστερημένα!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ περιορίζουν προσωρινά τις πωλήσεις πυρομαχικών προς συμμαχικές χώρες, δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση των δικών τους στρατιωτικών αποθεμάτων.
«Τα παίρνουμε για εμάς, τις ΗΠΑ, αντί να τα πουλάμε σε άλλους, αλλά οι πωλήσεις στους Συμμάχους σύντομα θα ξεκινήσουν ξανά», έγραψε.
Η παρέμβαση Τραμπ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι ανησυχίες για την επάρκεια των αμερικανικών αποθεμάτων πυρομαχικών. Το Reuters είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, προκαλώντας προβληματισμό για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας σε περίπτωση νέων συγκρούσεων.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου προμηνύουν νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκών πρωτευουσών, καθώς βάζουν στο τραπέζι τόσο το κόστος της στήριξης προς την Ουκρανία όσο και το ευρύτερο ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής προς τους συμμάχους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέοι πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
- Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στη γερμανική βιομηχανία μηχανολογικού εξοπλισμού
- Βρετανική υποχώρηση για την κινητικότητα των νέων ενόψει της συνόδου με την ΕΕ
- Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 34 ετών η πρωταθλήτρια Ευρώπης Κίρα Ματζίαν
- Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές στη Γκράβα
- Στο σκοτάδι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας μετά τα νέα ρωσικά πλήγματα
- Συμφωνία-σταθμός στον OPEC+ στη “σκιά” του πολέμου με το Ιράν
- Ανοιχτό παράθυρο επαφής από το Κρεμλίνο στον Ζελένσκι
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








