Εκκρεμούν οι συζητήσεις για τη μείωση των αμερικανικών δασμών κατά 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο
Νέες παραχωρήσεις από την πλευρά της ΕΕ απαιτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες ενδέχεται να υπονομεύσουν την πρόσφατη συμφωνία για έναν γενικό δασμό 15% για τις εισαγωγές από τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, καθώς νωρίτερα αυτό τον μήνα η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε μία νέα πρόταση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές καθώς αναμένεται πρώτα να ενημερωθούν τα κράτη μέλη. Οι αξιωματούχοι πάντως κρίνουν τα αιτήματα υπερβολικά και τις παραχωρήσεις ως «υποχωρήσεις» από την πλευρά της ΕΕ, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μία σειρά από προϊόντα τα οποία δεν υπάγονται ακόμα στην γενική συμφωνία.
Τα θέματα που θα συζητηθούν
Οι ΗΠΑ αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη νομοθεσία της ΕΕ, μεταξύ άλλων τους κανονισμούς για τον ψηφιακό τομέα και την τεχνολογία, καθώς και για το πλαίσιο συμμόρφωσης επιχειρήσεων και για το κλίμα. Η ΕΕ από την πλευρά της έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η διατήρηση της ρυθμιστικής αυτονομίας της αποτελεί κόκκινη γραμμή, αν και εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει όλα τα θέματα που θα θέσει η πλευρά των ΗΠΑ.
Από την συμφωνία του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα, οι δύο πλευρές έχουν λάβει διάφορα μέτρα για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας τους τελευταίους μήνες.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε ότι τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα επωφελούνται από το δασμό 15% αντί του υψηλότερου τομεακού δασμού 25% που επιβάλλει σε άλλες χώρες, ενώ αναμένεται και οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης.
Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ έχει προχωρήσει στη υποβολή πρότασης για τη μείωση των δασμών στα αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα και σε ορισμένες μη ευαίσθητες γεωργικές εξαγωγές. Πλέον τον λόγο έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να δώσει το πράσινο φως και για τη συνολική εμπορική συμφωνία.
Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμα οι συζητήσεις για τη μείωση των αμερικανικών δασμών κατά 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Οι ανησυχίες της ΕΕ
Οι ΗΠΑ επίσης μέχρι στιγμής δεν δείχνουν καμία πρόθεση υποχώρησης στο να μειώσουν τον δασμολογικό συντελεστή στο 15% σε προϊόντα όπως το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν επίσης ότι η κυβέρνηση Τραμπ, ταυτόχρονα, επεκτείνει τον κατάλογο των παράγωγων προϊόντων του χάλυβα και του αλουμινίου, τα οποία θα υπόκεινται κι αυτά με τη σειρά τους σε δασμό 50% και προετοιμάζει νέους δασμολογικούς συντελεστές σε άλλους τομείς, όπως οι ιατρικές συσκευές.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι τα νέα δεδομένα είναι πιθανόν να αποδυναμώσουν την αρχική συμφωνία για έναν γενικό δασμό 15%.
«Το κύριο επιχείρημα για να πείσουμε τον ιδιωτικό τομέα και την κοινή γνώμη είναι η σταθερότητα», δήλωσε ο επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ Stephane Sejourne σε συνέντευξή του στο Bloomberg News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Χωρίς σταθερότητα για τέσσερα χρόνια, είναι δύσκολο να πούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή», πρόσθεσε.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα ζητήσουν πολιτική καθοδήγηση από τα κράτη μέλη σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ και τον τρόπο χειρισμού των επόμενων βημάτων στις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν οι πηγές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για πτώση των τιμών της βενζίνης το καλοκαίρι
- Πέθανε ο Μάρκ Μόμπιους, ο θρύλος των αναδυόμενων αγορών
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. - Ανακοίνωση Αποφάσεων της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
- ΟΛΘ: Αυξημένα κατά 9,7% τα καθαρά κέρδη στα 30,8 εκατ. ευρώ το 2025
- Τουρκία: Στους 9 οι νεκροί από τη νέα ένοπλη επίθεση σε σχολείο – Νεκρός ο 14χρονος δράστης
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. - Οικονομική έκθεση Ο.Λ.Θ. Α.Ε. (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Ενοποιημένη)-iXBRL
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες, τις πιο βαριές οι μετοχές των ειδών πολυτελείας
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








