Επικαιρότητα

Τραγωδία στα Τέμπη: Ποιο είναι το «πρόσωπο κλειδί» στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και η «προϊστορία» του με τον ΣΥΡΙΖΑ

Financialreport.gr

Ποιος είναι ο καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος,που μετέχει ως μέλος στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη και που δέχεται ήδη τα πυρά των media του ΣΥΡΙΖΑ;

Ορισμένοι, λόγω της πείρας του και της προηγούμενης θητείας του στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το θεωρούν πρόσωπο κλειδί στη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ τα media του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν ήδη επιθέσεις εναντίον του επειδή -μεταξύ άλλων- διετέλεσε και πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Αργά το μεσημέρι, ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του εξέφρασε την αντίθεσή του με τη σύνθεση της επιτροπής…

Ο καθηγητής Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ανέλαβε το 2010 -επί Γιώργου Παπανδρέου μέσω open.gov- διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όταν η εταιρεία ήταν ήδη χρεοκοπημένη. Ο καθηγητής είχε προϋπηρεσία σε αμερικανικά πανεπιστήμια και επαγγελματική εμπειρία σε αμερικανικούς σιδηροδρόμους. Όπως έγραφε το Βήμα το 2011 σε ένα δημοσίευμα με τίτλο “Ο μάνατζερ που φέρνει κέρδη στα τρένα”, ο καθηγητής, μέσα σε ένα χρόνο καταφέρνει να μειώσει το έλλειμμα του ΟΣΕ από 230 εκατομμύρια ευρώ στα 55 εκατομμύρια και λίγο αργότερα έκανε την εταιρεία κερδοφόρα. Πώς; Υλοποίησε ορισμένα βασικά πράγματα, γράφει σήμερα στα Νέα ο Ηλίας Κανέλλης, που κάνει αφιέρωμα στον καθηγητή.

Δηλαδή, έβαλε φρένο στις σπατάλες συντήρησης του δικτύου και στις κλοπές των υλικών, κατήγγειλε συμβάσεις, χρησιμοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού, περιέκοψε ζημιογόνα δρομολόγια, δημιούργησε σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων, δρομολόγησε εκσυγχρονισμό του δικτύου, ενεργοποίησε τον προαστιακό της Πάτρας, έδωσε έμφαση στο μεταφορικό έργο της εταιρείας, έκανε συμφωνία με την Cosco στον Πειραιά και άλλα πολλά.

Βρέθηκε φυσικά μπροστά σε οργανωμένα συμφέροντα, συνεχίζει ο Ηλίας Κανέλλης, και μεθοδεύσεις προσωπικού πλουτισμού διαφόρων στην πλάτη του οργανισμού, με τη στήριξη πολιτικών και συνδικαλιστών.

Η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Και μετά έρχεται η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού έμεινε στο πόστο του και επί Σαμαρά, ήρθε η πρώτη σύγκρουση με τον Σπίρτζη που ήταν υπουργός Υποδομών επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σπίρτζης, γράφει ο Ηλίας Κανέλλης, περιέκοψε το μπάτζετ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όχι μόνο αδρανοποίησε τη συμφωνία με την COSCO αλλά επιπλέον, μετά τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών, ζήτησε από τον κ. Ζηλιασκόπουλο να μεταφέρει δωρεάν τους επιβάτες όπως είχαν κάνει και οι αστικές συγκοινωνίες. Αρνήθηκε ο κ. Ζηλιασκόπουλος και άρχισε η κόντρα.

Άλλωστε ήταν ενοχλητικός, σημειώνει η στήλη των Νέων, “επειδή έκοβε δουλειές από τα κυκλώματα μικρών συμβάσεων γύρω από τον ΟΣΕ, παλαιά πρακτική που είχε αναβιώσει. Λίγο αργότερα, το ποτήρι ξεχείλισε όταν, με την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής της Ειδομένης από μετανάστες, επλήγη καίρια το μεταφορικό έργο της εταιρείας. Και ο πρόεδρος παραιτήθηκε”.

Λίγο αργότερα, το 2017, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε στους Ιταλούς….

Αργά το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη διαφωνία του για τη σύνθεση της επιτροπής, σημειώνοντας ότι δεν χαίρει διακομματικής συναίνεσης. Οι ελεγχόμενοι δεν μπορούν να κάνουν την έρευνα, τονίζεται στην ανακοίνωση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu