Το «κατώφλι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών σχεδιάζουν να διαβούν άμεσα Attica Bank και Optima Bank, τερματίζοντας έτσι, μία μακρά περίοδο τραπεζικής… ανομβρίας, με την τελευταία εισαγωγή να χρονολογείται το μακρινό 2006.
_x000D_
Πιο κοντά στην επίτευξη του επίμαχου στόχου φέρεται να είναι η Optima Bank, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας έλαβε στα τέλη του περασμένου μήνα το «πράσινο φως», προκειμένου να εκκινήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του ΧΑ. Αυτή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, δεδομένου ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών.
_x000D_
Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Optima Bank γνωστοποίησε το αμέσως προηγούμενο διάστημα την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 130 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αναπτύξει και να διευρύνει τη μετοχική της βάση. Υπενθυμίζεται πως η Optima Bank ξεκίνησε τη λειτουργία της με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, ύψους 80 εκατ. ευρώ, το οποίο αυξήθηκε το 2021 κατά επιπλέον 80 εκατ. ευρώ. Στην επίμαχη αύξηση δε, συμμετείχαν 27 νέοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Στις 31 Οκτωβρίου 2022 ολοκλήρωσε επιτυχώς την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα ίδια κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας ΑΜΚ θα ανέλθουν στα 380 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό που θα είναι σε ευρεία διασπορά να υπολογίζεται στο 25%.
_x000D_
Τα σχέδιά της για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της νέας τράπεζας, η οποία θα προκύψει μετά τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια, ξεδίπλωσε προσφάτως και η Thrivest. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο εις εκ των ιδρυτών, Αλέξανδρος Εξάρχου, αποκάλυψε πως μετά τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο και στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι μέτοχοι, θα ακολουθήσει η είσοδος στο ΧΑ.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Από το 1880 έως και σήμερα το «κατώφλι» του Χρηματιστηρίου διάβηκαν 45 τραπεζικές εταιρείες, με την τελευταία εισαγωγή να επιτυγχάνεται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 2006. Όσον αφορά στις συστημικές τράπεζες, οι μετοχές τους εισήλθαν στην κύρια αγορά:
_x000D_
- _x000D_
- Το 1880 για την Εθνική Τράπεζα, ημερομηνία που συνέπεσε με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ΧΑ. Σήμερα, η κεφαλαιοποίησή της «αγγίζει» τα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του χρόνου η μετοχή της «τρέχει» με +28,66/%.
- Το 1918 για την Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της από μία ομάδα πλοιοκτητών με την ονομασία Banque du Pirée. Η αξία της πλέον διαμορφώνεται σε περίπου 2,8 δισ. ευρώ και η μετοχή της κερδίζει 58,61% από τον Ιανουάριο του 2023.
- Το 1925 – στις 2 Νοεμβρίου – για την Alpha Bank, με την κεφαλαιοποίησή της πλέον να υπολογίζεται σε 2,8 δισ. ευρώ. Τους πρώτους μήνες του 2023 δε, η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 17,4%.
- Το 1926 για τη Eurobank, με την αξία της να κυμαίνεται σήμερα σε περίπου πέντε δισ. ευρώ και τη μετοχή της να έχει αυξηθεί κατά 27,48%.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- «Habemus papam»: Νέος Ποντίφικας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ – Θα είναι ο Πάπας Λέων ο 14ος
- Αυτοψία Δήμα στον ΒΟΑΚ: «Τα πρώτα τμήματα κατασκευάζονται ήδη»
- Συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας για το εμπόριο – Οι βασικοί όροι – Τραμπ: «Είναι εξαιρετική και οριστική»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη ο Stoxx 600, απώλειες ο FTSE 100 λόγω deal Βρετανίας – ΗΠΑ
- Υλοποιήθηκε η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της Βουλής από την Cosmote Telekom – Η παρουσίαση
- Reuters: ΗΠΑ και Ρωσία εξετάζουν την αποκατάσταση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
- ElvalHalcor: Έβδομη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού
- ΕΕ: Σε ποιους κλάδους τίθενται υποχρεωτικοί έλεγχοι στις ξένες επενδύσεις
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις