Τράπεζες

Τραπεζικά ΑΤΜ’s: Χορός εκατ. ευρώ και έξτρα χρεώσεων για απλές συναλλαγές

Αντιδράσεις από τους καταναλωτές

Σε επιχειρηματικό δέλεαρ για εταιρείες που ασχολούνται με τις εκτυπώσεις και τις ψηφιακές συναλλαγές, σε περισσότερο χρήμα στα ταμεία των τραπεζών, αλλά και σε ‘’αποφόρτιση’’ από τη διαδικασία φόρτωσης ΑΤΜ, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, εξελίσσονται τα ΑΤΜ’s εκτός καταστημάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Βέβαια, για τους πελάτες των τραπεζών που χρησιμοποιούν τα ATM των τραπεζών σημαίνει  μία ακόμα χρέωση, χωρίς την παραμικρή επιπλέον υπηρεσία. Δεδομένου μάλιστα ότι οι τράπεζες «έδιωξαν» τους πελάτες τους από τα καταστήματα, αφού έχει καταντήσει ανέκδοτο η ανάληψη και η κατάθεση μετρητών στα καταστήματα, όποιος θέλει να κάνει χρήση αυτών των ATM’s θα χρεώνεται.
Οι αντιδράσεις των πελατών πολλές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έκαναν σχετικές αναρτήσεις για αυτό το νέο καθεστώς στα social media, καθώς μέχρι τώρα η ανάληψη σε ΑΤΜ τραπεζών χρεώνονταν μόνο αν κάποιος ήθελε να πάρει χρήματα από άλλη τράπεζα από αυτή που εξέδωσε την χρεωστική του κάρτα. Κάποιοι, μάλιστα, από αυτούς αναρωτιούνται αν είναι νόμιμη αυτή η χρέωση.
Ήδη από το πρωί της Δευτέρας είχαν αναρτηθεί σχετικές αναρτήσεις στα Social media.
Στην επαρχία τα πράγματα είναι χειρότερα, λόγω μεγαλύτερων αποστάσεων και σπανιότητας ATM’s. Σύμφωνα με ιστοσελίδα της Πτολεμαϊδας αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους υπαλλήλους, τους ασθενείς και στους επισκέπτες του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η αλλαγή στο καθεστώς χρεώσεων στη χρήση του μηχανήματος ΑTM της Τράπεζας Πειραιώς στο ισόγειο του Νοσοκομείου.
Παρότι, δε, η ψηφιοποίηση συναλλαγών τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στην σταδιακή μείωση της χρήσης μετρητών ακόμα και σε αγορές των 10 ευρώ, το ρευστό εξακολουθεί να παραμένει ‘’βασιλιάς’’ των συναλλαγών, ειδικά στην περιφέρεια.

Αν παλαιότερα, τα συγκεκριμένα ΑΤΜ, εκτός τραπεζών, απευθύνονταν σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους επισκέπτες, καθώς ήταν τοποθετημένα στα κέντρα των πόλεων και σε πιο τουριστικά μέρη, πλέον, αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς, είναι εντός του μετρό, σε malls και σε άλλα πολυσύχναστα μέρη.

Σύμφωνα με στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς «είναι κάτι που εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό και θεωρούμε ότι θα επεκταθεί σύντομα και στην Ελλάδα, καθώς οι χρεώσεις για διάφορες συναλλαγές στα ΑΤΜ είναι εντός της νομοθεσίας. Σημαντικό είναι ότι μέσω των εταιρειών αυτών, θα είναι και πιο γρήγορη εγκατάσταση ΑΤΜ σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, κάτι το οποίο είναι ζητούμενο τα τελευταία χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

800 ATM’s με χρεώσεις θα λειτουργήσει η Cashflex στην Ελλάδα από 220 που έχει τώρα

Η θυγατρική της Printec εκμεταλλεύεται τα ATM της Τράπεζας Πειραιώς και ενδέχεται να αναλάβει και τα ATM's άλλων τραπεζών

Τί σηματοδοτεί το deal της Πειραιώς με την Printec
Το χορό της μεταβίβασης ATM σε τρίτες εταιρείες άνοιξε τον περασμένο Μάιο η τράπεζα Πειραιώς, καθώς τότε ήταν που μεταβίβασε το  πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (80%) της εταιρείας που διαχειρίζεται ένα σημαντικό δίκτυο ΑΤΜ, εγκατεστημένο εκτός τραπεζικών καταστημάτων στον όμιλο Printec, σε θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία Cashflex.  Η νέα εταιρεία δραστηριοποιείται, ήδη, και η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή (20%) σε αυτή. Τις προηγούμενες εβδομάδες, δε, ολοκληρώθηκε σχεδόν σε όλη την Αθήνα και ακολουθεί και η περιφέρεια, η μετατροπή των ΑΤΜ της Πειραιώς σε Cashflex. Πλέον υπάρχουν 220 ΑΤΜ ήδη σε λειτουργία σε κομβικά σημεία, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, το Ιόνιο και η Ήπειρος, με αποτέλεσμα η Cashflex να επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα. Ο στόχος της εταιρείας είναι το ερχόμενο φθινόπωρο ο αριθμός των εγκατεστημένων ΑΤΜ να ξεπεράσει τα 800, ενισχύοντας την καθημερινή εξυπηρέτηση πολιτών και επισκεπτών, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Financial Report, ο Γενικός Διευθυντή της Cashflex, ο Ιωσήφ Ταβλάς σχετικά με τις χρεώσεις και αν θα αποθαρρύνουν τους καταναλωτές, ειδικά στην Αθήνα, «η ανταγωνιστικότητα της χρέωσης λειτουργεί υπέρ του χρήστη σε κάθε περίπτωση:  Στην Αθήνα, παρά τις αυξημένες επιλογές, κάνει την απόφαση των χρηστών πιο εύκολη, δεδομένου ότι η μετακίνηση μέσα στην πόλη απαιτεί χρόνο και ενέχει κόστος. Στην επαρχία, όπου η πρόσβαση ενδέχεται να είναι περιορισμένη, το δίκτυο Cashflex καλύπτει ουσιαστικά κενά, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στα μετρητά σε όλους».

O Iωσήφ Ταβλάς

Ο ίδιος, δε, τονίζει, ότι «η Cashflex εστιάζει αυτή τη στιγμή στην ολοκλήρωση του επιχειρησιακού μετασχηματισμού και την πλήρη ένταξη του εξαγορασθέντος δικτύου στο οικοσύστημά της μέχρι το Φθινόπωρο, με στόχο τη λειτουργία άνω των 800 ΑΤΜ πανελλαδικά», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει ειδικός οικονομικός στόχος, η απάντησή του κ. Ταβλά είναι ότι «η εταιρεία δεν κοινοποιεί συγκεκριμένους αριθμητικούς οικονομικούς στόχους ή στοιχεία κύκλου εργασιών, ωστόσο, παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη βιώσιμης και υγιούς ανάπτυξης, με έμφαση στην προσβασιμότητα και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη».

Τί λέει η νομοθεσία
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους να εφαρμόζουν ενιαία τιμολόγηση για την ανάληψη μετρητών σε όλους τους κατόχους καρτών και ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο εκδότης της κάρτας, δηλαδή εάν η κάρτα έχει εκδοθεί από ελληνική τράπεζα ή τράπεζα του εξωτερικού.
Εξάλλου, ένα μέρος των εσόδων για τις εταιρείες και τις τράπεζες προέρχεται από τη μετατροπή συναλλάγματος, όταν η χρήση του ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών γίνεται από κάτοικο εκτός Ευρωζώνης, διευρύνοντας και ενισχύοντας έτσι τις πηγές εσόδων των ΑΤΜ.
Σημειώνεται ότι πλέον η Cashflex είναι υπεύθυνη για τα μηχανήματα, τα οποία φέρουν το όνομά της, καθώς και για τις τυχόν φθορές, βλάβες, κράτημα κάρτας κλπ.

Πως αναπτύσσεται η Euronet
Παράλληλα, πέρα από την Cashflex, παίκτης στα εκτός τραπεζών ATM, τα οποία έχει τοποθετήσει τόσο στις μεγάλες πόλεις και την Περιφέρεια, είναι και η Euronet, η οποία βρίσκεται πάνω από δύο δεκαετίες στην Ελλάδα, έχοντας αναπτύξει ένα δίκτυο από 2.200 ATM πανελλαδικά σε ό,τι αφορά ΑΤΜ εκτός τραπεζικών καταστημάτων. Η Εuronet έχει μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα, εγκαθιστώντας και λειτουργώντας σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ, εκτός τραπεζικών καταστημάτων (off site) στη χώρα, με περισσότερα από 1.700 ΑΤΜ. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και αναπτύσσει τον τομέα της Αποδοχής Πληρωμών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών με την εμπορική ονομασία «epay», με πάνω από 220.000 τερματικά POS και σημαντικά μερίδια αγοράς στο φυσικό και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι χρεώσεις
Η τιμολογιακή πολιτική της Cashflex είναι ενιαία σε όλη την επικράτεια, χωρίς διαφοροποιήσεις ανάλογα με το ΑΤΜ. Η προμήθεια για ανάληψη μετρητών είναι 1,50€ ανά συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού ανάληψης. Εξάλλου, 1,5 ευρώ χρεώνουν και οι τράπεζες αν κάποιος δεν χρησιμοποιήσει για ανάληψη μετρητών μηχάνημα της τράπεζας στην οποία ανήκει η κάρτα.

Για κατόχους καρτών ξένων τραπεζών με νόμισμα εκτός ευρώ, προσφέρεται η επιλογή μετατροπής συναλλάγματος (DCC) με σχετικό markup στην ισοτιμία. Σύμφωνα, δε, με την εταιρεία, πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η αλλαγή PIN και η ερώτηση υπολοίπου, παρέχονται δωρεάν, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση από την Cashflex, αν και σε κάθε συναλλαγή ενδέχεται να υπάρχουν χρεώσεις από την εκδότρια τράπεζα.

Aπό την πλευρά της, η Euronet χρεώνει 4,95 για συναλλαγές όπως ανάληψη, αλλαγή Pin, μεταφορά χρημάτων, ενώ στο site της αναφέρει ότι «η χρέωση ΑΤΜ είναι ένα πάγιο ποσό που εφαρμόζεται σε κάθε συναλλαγή ανάληψης, το οποίο χρεώνεται από τον πάροχο ΑΤΜ για την ίδια την υπηρεσία ανάληψης μετρητών. Η χρέωση αυτή καλύπτει το κόστος παροχής της υπηρεσίας μετρητών. Δεν αφορά τυχόν χρεώσεις που μπορεί να εφαρμόσει η τράπεζα του πελάτη για τη χρήση ΑΤΜ τρίτου. Ο πάροχος ΑΤΜ έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον πελάτη για την χρέωση πρόσβασης στο ΑΤΜ, και να παρέχει την επιλογή ακύρωσης της συναλλαγής στον χρήστη. Η χρέωση πρόσβασης ΑΤΜ συμβάλλει στη διατήρηση του δικτύου ΑΤΜ τόσο στον αστικό ιστό όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των πολιτών σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια «δίκαιη χρέωση» καθώς καθορίζεται από τον ίδιο τον πάροχο ΑΤΜ για την υπηρεσία ανάληψης μετρητών και καταβάλλεται άμεσα και απευθείας από τον πελάτη που επιλέγει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία». Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2023 η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επιλέξει και πάνω από 350 σημεία σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία επιτρέπει στους κατόχους καρτών όλων των τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων να εκτελούν αναλήψεις μετρητών χωρίς χρέωση για τη χρήση του ΑΤΜ, ενώ αυτά αναμένεται να γίνουν 500 μέχρι το τέλος του 2025.

Όπως είχε τονιστεί, τότε «η δημιουργία του νέου Δικτύου ΑΤΜ εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της εταιρείας να προσφέρει άμεση πρόσβαση σε μετρητά τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, καθώς οι τράπεζες μειώνουν τη φυσική τους παρουσία τόσο σε υποκαταστήματα όσο και σε ΑΤΜ στην επικράτεια».

Ο χάρτης των ΑΤΜ των τραπεζών
Εν έτει 2025 και σύμφωνα με στοιχεία από τις ίδιες τις τράπεζες, η Εθνική διαθέτει 1.462 ATM, από τα οποία πάνω από 500 στα τραπεζικά καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε εκτός καταστημάτων σημεία όπως μετρό, malls, μεγάλα καταστήματα, πρατήρια βενζίνης κλπ.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος Eurobank μετρά 479 σημεία εξυπηρέτησης σε Ελλάδα (272 καταστήματα και 1.020 ΑΤΜ), ενώ από αυτά, τα 840 είναι εκτός των τραπεζών της.
Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, τo σύνολο των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2023 ανέρχονταν σε 378, με ισάριθμα ΑΤΜ, ενώ πριν τη μεταβίβαση διέθετε 2.042 ΑΤΜ.
Μετά την πρόσφατη μεταβίβαση στην Printec, αυτά μειώθηκαν σε 1090, καθώς πλέον η Cashflex θα λειτουργεί σταδιακά 850 ΑΤΜ. Η Πειραιώς πλέον κρατά πάνω από 360, επίσης εκτός καταστημάτων.
Τέλος, στην παρούσα φάση, το δίκτυο της Alpha Bank έχει πάνω από 1.190 ΑΤΜ, εκ των οποίων 582 σε καταστήματά της.
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu