Το 30% των ατυχημάτων οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα
Η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η μη χρήση ζώνης – κράνους και η επιθετική οδήγηση, αποτελούν τους πέντε κρίσιμους παράγοντες πρόκλησης οδικών ατυχημάτων.
Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν παγκοσμίως τη ζωής τους κάθε χρόνο σε οδικά δυστυχήματα. Για να συνειδητοποιήσουμε την αναλογία σε σχέση με τις αεροπορικές μετακινήσεις, θα ήταν σα να γίνονταν κάθε χρόνο 3.500 αεροπορικά δυστυχήματα. Όσον αφορά τα άτομα ηλικίας 15-29 ετών, τα οδικά ατυχήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων σοκάρουν, με τα περισσότερα ατυχήματα να έχουν να κάνουν με την υπερβολική ταχύτητα, τη χρήση κινητού τηλεφώνου και την κατανάλωση αλκοόλ.
Το 30% των ατυχημάτων οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα, ενώ 1% αύξηση της μέσης ταχύτητας οδηγεί σε αύξηση κατά 4% του αριθμού των οδικών ατυχημάτων. Η χρήση κινητού τηλεφώνου αυξάνει από 4 έως 8 φορές την πιθανότητα εμπλοκής του οδηγού σε οδικό ατύχημα.
Οι οδηγοί με μεγάλο ποσοστό αλκοόλ στο αίμα τους έχουν έως και 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε οδικό ατύχημα. «Η οδική ασφάλεια θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη χώρα με ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει και τους τρεις κρίκους της αλυσίδας ενός τροχαίου ατυχήματος. Τα οχήματα, την οδική υποδομή και κυρίως την οδηγική συμπεριφορά.
Η υπεύθυνη οδήγηση είναι ευθύνη όλων μας για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι φτάνουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Παναγιώτης Παπαντωνίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η OMEGA λανσάρει τη συλλογή Speedmaster Dark Side of the Moon
- Ανάκτηση επιχορηγήσεων από δύο ακόμα επιχειρήσεις
- Μεταβίβαση άδειας Ιδιωτικού Λυκείου: Από το «Διεθνές Κέντρο Σπουδών ΕΠΕ» στη «Σχολή Μωραΐτη Μονοπρόσωπη Α.Ε.»
- Από Δευτέρα ο «ξεχασμένος» Δακτύλιος στην Αττική
- Νέο πειθαρχικό στο Δημόσιο: Τρέχουν οι προθεσμίες από τώρα για την σταδιακή εφαρμγή του μέτρου
- Εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο
- Ογκώδεις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ με το σύνθημα «No Kings» κατά Τραμπ
- Καιρός: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις