«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία μπροστά» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.
«Μετά από 6 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και πολλά πάνω -κάτω, έχουμε επιτέλους συμφωνία», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική Οικονομία προς τα μπρος, υπό την έννοια ότι σύντομα θα αρχίσει η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών, προβλέπεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών σε «bail- in» (διάσωση εκ των έσω). Eπομένως, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος η διαδικασία για την αναστροφή των αρνητικών συνεπειών από τους ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και θα οδηγήσει τάχιστα τις τράπεζες στο σημείο που βρίσκονταν πριν.
«Αυτή η συμφωνία έχει πολλές ευκαιρίες», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι δίνεται η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μεταρρυθμίσει το δημοσιονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει την απάτη και τη φοροδιαφυγή και να εφαρμόσει μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, ο Ευ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι η συμφωνία αυτή δημιουργεί προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες. Το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να ακούσουν τις προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2016, ενώ πολύ πιο πριν θα παρουσιαστεί σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Καταλήγοντας ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία, το κράτος, η οικονομία και οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς θα ανταποκριθούν. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η βέλτιστη δυνατή εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για να αμβλυνθούν οι τυχόν αρνητικές συνέπειες, ανέφερε τέλος ο υπουργός.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eυρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη λόγω Πάουελ – Ρεκόρ από τον βρετανικό FTSE 100
- Προκλητικός Νετανιάχου: «Χονδροειδές ψέμα» η έκθεση ΟΗΕ περί λιμού στη Γάζα
- Ντέιβιντ Λάμι (Βρετανός ΥΠΕΞ): Ηθικό σκάνδαλο η κατάσταση λιμού στη Γάζα
- Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones μετά τα σήματα Πάουελ για τα επιτόκια
- Τραμπ: «Θα απολύσω την Λίζα Κουκ από τη Fed αν δεν παραιτηθεί»
- Αποστάσεις τώρα από Τραμπ: Προτιμώ να μην πάω στη συνάντηση με Πούτιν-Ζελένσκι
- ΕΧΑΕ: Με ποσοστό 1,79% η Arrowstreet Capital
- Bloomberg: Ο Καναδάς αίρει μέρος από τους δασμούς – αντίποινα κατά των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις