Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ενώ η Άγκυρα απειλεί να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Μπορώ να πω ότι είχαμε μια εξαιρετικά θετική συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Η συνάντηση του Τσαβούσογλου και του Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας», με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που χαρακτηρίζονται από ζωηρές εντάσεις τα τελευταία χρόνια.
Η απειλή της Άγκυρας να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν επίσης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
«Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα για να εξαλείψουν τις ανησυχίες της Τουρκίας» σχετικά με αυτό το θέμα, είπε ο Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι επιδεικνύουν επιείκεια προς τους Κούρδους αντάρτες του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
«Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι ή όσοι θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας στοχοποιούν», αντέδρασε ο Τσαβούσογλου.
«Είναι επίσης απαράδεκτο να επιβάλουν περιορισμούς στην πώληση όπλων σε έναν σύμμαχο», πρόσθεσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (ΝΑΤΟ) και ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να απαντηθούν», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία.
«Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που πρέπει να υπάρχει από το αμερικανικό κογκρέσο για τις εξαγωγές αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- AUTOHELLAS AΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΨΗΦΟΥ
- Η Anthropic αποκάλυψε το Claude Opus 5.5 – Έμφαση σε απόδοση και χαμηλότερο κόστος
- Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναγνώριση της Παλαιστίνης
- QUALITY AND RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε. - ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2026
- Ευρωαγορές: Οριακή άνοδος με το βλέμμα στο πετρέλαιο
- Υπογράφηκε η συμφωνία ΗΠΑ, Δανίας και Γροιλανδίας για νέες αμερικανικές βάσεις
- Παπαδοπούλου: Σε τρίτη εταιρεία ανήκει το βυτιοφόρο που ερευνάται για απόρριψη αποβλήτων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








