Έμφαση στο τεράστιο κόστος των προσφυγικών ροών, που “σηκώνει” η Ελλάδα έδωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία , που πραγματοποιείται στο Λονδίνο .
«Από τον Ιούλιο έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι. Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας .
«Αναρωτιέμαι, τί θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία , η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τί συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’», δήλωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες».
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό».
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών. «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και τη βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης, που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία -μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Αγγλία λαχτάρισε από το Κονγκό, αλλά στο τέλος χτύπησε ο Χάρι Κέιν
- Πολιτική καταδίκη και οδύνη για το δολοφονικό εμπρησμό και το θάνατο της Βάγιας Νέστορα
- Λαγκάρντ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι και ο πληθωρισμός να ανέβει»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μεικτά πρόσημα και κατοχύρωση κερδών
- Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της στη Θεσσαλονίκη
- Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones, πιέσεις στον Nasdaq από τις ρευστοποιήσεις στα τσιπ
- Γουόρς (Fed): Ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός» – Κανένα σήμα για τα επιτόκια Ιουλίου
- Φωτιά στη Φθιώτιδα – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, μηνύματα 112 για εκκενώσεις χωριών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







