Αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος τον Αύγουστο λόγω της ανόδου της τουριστικής κίνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Αύγουστο (2016) κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο και διαμορφώθηκαν στα 123,9 δισ. ευρώ έναντι 122,6 δισ. ευρώ.
Η αύξηση προήλθε κατά κύριο λόγο από την άνοδο στα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσεις, που ενισχύθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ περίπου και η οποία αποδίδεται εξολοκλήρου στα έσοδα από τον τουρισμό. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 269,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα (Ιούνιος-Αύγουστος ’16), που αποδεικνύει τη συμβολή της τουριστικής βιομηχανίας στο εισόδημα της ελληνικής οικογένειας. Τάση που θα συνεχιστεί ως το τέλος του φθινοπώρου λόγω της επέκτασης της τουριστικής σεζόν ως και τον Νοέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν το διάστημα Μαϊου-Ιουνίου ’16 οι καταθέσεις των τραπεζών ενισχύθηκαν με 1,1δισ. ευρώ, αύξηση που σύμφωνα με την ΤτΕ συμπίπτει ουσιαστικά με το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ για την ίδια περίοδο το 2015, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν μόλις 300 εκατ. ευρώ από τα τέλη Ιουλίου ’15 (120,8 δισ. ευρώ) ως τα τέλη Αυγούστου ’15 (121,1 δισ. ευρώ).
Παρά την φετινή υστέρηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, η συμβολή του τουρισμού στα έσοδα των ελληνικών νοικοκυριών και τους τζίρους των επιχειρήσεων το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, έχει ποσοτικά πενταπλασιαστεί. Συνολικά μαζί με τις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, τα υπόλοιπα στις τράπεζες διαμορφώθηκαν στα τέλη Αυγούστου σε 133,9 δισ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ: «Θα μιλήσω με τον Σι στο τέλος της εβδομάδας – Οι δασμοί δεν θα επανέλθουν στο 145%»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκαναν το 3Χ3 με αέρα από τις αμοιβαίες μειώσεις δασμών ΗΠΑ – Κίνας
- Google: Η ιταλική Moltiply κατέθεσε μήνυση και ζητά αποζημίωση 3 δισ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier III
- Τραμπ: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο να πάω στην Τουρκία για τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας
- Eurobank: Αγορά 750.110 ιδίων μετοχών με μέση τιμή 2,4789 ευρώ ανά μετοχή
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Μειωμένα 8,1% στα 26,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄τρίμηνο
- Χρηματιστήριο: Πάνω και από τις 1.770 μονάδες – Νέο «ξέσπασμα» από τις τράπεζες – Ράλι 6,97% από ElvalHalcor
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις