Το β΄ τρίμηνο του 2019, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019 (βλ. Διάγραμμα 1), εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.
Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2019.
Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι, αν και διατηρήθηκε η πτωτική τάση στο περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για συνήθη δάνεια.
Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ (βλ. Διάγραμμα 2) αυξήθηκε, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα δάνεια.
Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της ζήτησης ήταν η αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης των ΜΧΕ για πάγιες επενδύσεις, καθώς και για αναχρηματοδότηση/αναδιάρθρωση χρέους. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ εκτιμάται ότι θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, με εξαίρεση τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.
Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (βλ. Διάγραμμα 3).
Δάνεια προς νοικοκυριά
Το β΄ τρίμηνο του 2019, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019 (βλ. Διάγραμμα 1), εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.
Η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά παρέμεινε επίσης αμετάβλητη σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019 (βλ. Διάγραμμα 2).
Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2019, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.
Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (βλ. Διάγραμμα 3).
_x000D_
_x000D_
_x000D_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ελλάδα 68 – Τουρκία 94 στον ημιτελικό του EuroBasket
- Performance Technologies: Δωρεάν διάθεση 86.000 ιδίων μετοχών στον CEO Διονύση Χιντζίδη
- Πιερρακάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά διορθώνει μια αδικία
- Τραμπ: Συναντάει τον πρωθυπουργό του Κατάρ στον απόηχο της ισραηλινής επίθεσης
- Τι συνέβη με το «νεαρό φοιτητή» στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου που αποθέωσε τα μέτρα του Κυριάκου στη ΔΕΘ
- ΟΗΕ: Ενέκρινε δήλωση για λύση δύο κρατών Ισραήλ-Παλαιστίνης – Υπέρ και η Ελλάδα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή αξιολόγησης της Γαλλίας από τον Fitch
- Ρούτε: Το ΝΑΤΟ συγκροτεί την «ανατολική φρουρά» στα σύνορα με τη Ρωσία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις