Ο Ντίμον είναι ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος μιας μεγάλης τράπεζας της Wall Street που σχολιάζει δημόσια τη σαρωτική δασμολογική πολιτική του Τραμπ
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα θα ενισχύσουν τις τιμές τόσο στα εγχώρια όσο και στα εισαγόμενα αγαθά, επιβαρύνοντας την αμερικανική οικονομία που είχε ήδη επιβραδυνθεί, όπως μεταδίδει το CNBC.
«Όποια κι αν είναι η άποψή σας για τους θεμιτούς λόγους σχετικά με τους δασμούς που ανακοινώθηκαν πρόσφατα – και, φυσικά, υπάρχουν κάποιοι – ή το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, καλό ή κακό, είναι πιθανό πως θα υπάρξουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις», τόνισε ο Ντίμον στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, όπου αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας και στα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.
«Είναι πιθανό να δούμε πληθωριστικά αποτελέσματα, όχι μόνο στα εισαγόμενα αγαθά αλλά και στις εγχώριες τιμές, καθώς το κόστος των εισροών αυξάνεται και η ζήτηση για τα εγχώρια προϊόντα αυξάνεται», επισημαίνει.
«Το αν το μενού των δασμών προκαλεί ύφεση ή όχι παραμένει υπό αμφισβήτηση, ωστόσο θα επιβραδύνει την ανάπτυξη», τόνισε.
Ο Ντάιμον είναι ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος μιας μεγάλης τράπεζας της Wall Street που σχολιάζει δημόσια τη σαρωτική δασμολογική πολιτική του Τραμπ καθώς οι παγκόσμιες αγορές καταρρέουν. Αν και ο πρόεδρος της JPMorgan έχει χρησιμοποιήσει συχνά την πλατφόρμα του για να τονίσει τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που βλέπει, η φετινή επιστολή έρχεται σε μια ασυνήθιστα ταραγμένη περίοδο. Οι μετοχές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τότε που η ανακοίνωση του Τραμπ συγκλόνισε τις παγκόσμιες αγορές, προκαλώντας τη χειρότερη εβδομάδα για τις μετοχές των ΗΠΑ από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.
Οι παρατηρήσεις του φαίνεται να αναθεωρούν προηγούμενα σχόλια που έκανε τον Ιανουάριο, όταν ανέφερε ότι οι άνθρωποι πρέπει να «ξεπεράσουν» τις ανησυχίες για τους δασμούς επειδή ήταν καλό για την εθνική ασφάλεια. Εκείνη την εποχή, τα επίπεδα δασμών που συζητήθηκαν ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτά που αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ έχει δημιουργήσει «πολλές αβεβαιότητες», συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων και του δολαρίου, των επιπτώσεων στα εταιρικά κέρδη και της ανταπόκρισης από τους εμπορικούς εταίρους, είπε ο Ντίμον.
«Όσο πιο γρήγορα επιλυθεί αυτό το ζήτημα, τόσο το καλύτερο γιατί ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις αυξάνονται σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου και θα ήταν δύσκολο να αντιστραφούν», είπε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γενοκτονία διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα με τη βούλα του ΟΗΕ
- Η ΕΕ κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδονησία, μετά από 9 χρόνια διαπραγματεύσεων
- Μέτρα και δράσεις αποκατάστασης του πυρόπληκτου Φενεού
- Ευρωπαϊκές αγορές: Στο «κόκκινο» οι δείκτες με πιέσεις στις τράπεζες
- Η Ελλάδα πιο κοντά με την Ινδία από την συνεργασία Aegean – IndiGo
- Έρευνα Ferryhopper: Τουριστική «βασίλισσα» του καλοκαιριού η Πάρος με +45% αύξηση εισιτηρίων
- H CrediaBank για την εξαγορά της HSBC Μάλτας έναντι 200 εκατ. ευρώ
- Noval Property: Στα 11 εκατ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία το α΄εξάμηνο, αυξημένη κατά 17%
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις