Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να καταγράφεται ένα ράλι ανάκαμψης στις αγορές μετοχών, αλλά η UBS δεν φαίνεται ότι συμμερίζεται το αισιόδοξο κλίμα. Το αντίθετο μάλιστα, θεωρεί ότι οι προοπτικές για τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, δηλαδή τον S&P 500, έχουν επιδεινωθεί.
Και εξηγεί: Ενώ ο πρόδρομος δείκτης P/E (τιμή/κέρδη) του MSCI All Country World έχει διορθώσει από τα μετα-πανδημικά υψηλά (από 20 στο 13), ο αντίστοιχος δείκτης στις ΗΠΑ παραμένει άνω του μέσου όρου (14,5), δηλαδή στο 15,6, κάτι που προσφέρει premium 17% σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη.
Υπό αυτό το πρίσμα, η UBS «βλέπει» περιθώρια για νέες απώλειες στις αμερικανικές αγορές, ιδίως αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκπλήσσει δυσάρεστα ή τα στοιχεία της ανάπτυξης απογοητεύσουν. Μάλιστα, επιδείνωση προεξοφλεί και για την εταιρική κερδοφορία, εκτιμώντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα συρρικνωθούν κατά 4,4% το 2023.
Η δεδομένη υποβάθμιση της εταιρικής κερδοφορίας και οι ακριβές αποτιμήσεις είναι πιθανό να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις στον -πάντα ευάλωτο- τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος ήδη υπο-αποδίδει σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Ας μην ξεχνάμε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι φόβοι για επικείμενη ύφεση έχουν περιορίσει αισθητά τις δαπάνες νοικοκυριών και εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για προϊόντα τεχνολογίας.
Από την άλλη πλευρά, η UBS δείχνει να προτιμάει τις μετοχές εταιρειών από τους κλάδους της ενέργειας, του λιανεμπορίου και της ιατρικής. Ειδικά για τον πρώτο (ενέργεια), εκτιμά ότι η αυξημένη τιμή του πετρελαίου θα διατηρήσει τα υψηλά έσοδα των εισηγμένων, διευκολύνοντας τη διανομή μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δεν πάει ο Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης
- Κασσελάκης: Στο κάδρο των ευθυνών για τα Τέμπη ο Χρήστος Σπίρτζης
- Ευρωπαϊκές αγορές: Επέστρεψαν στα κέρδη – Στο 2,8% η Deutsche Telekom
- Τζέιμι Ντίμον (JP Morgan): Η ύφεση στις ΗΠΑ δεν έχει φύγει από το τραπέζι
- ΗΠΑ: Στο 6,81% αυξήθηκε το μέσο 30ετές στεγαστικό επιτόκιο
- Lidl Ελλάς: Στηρίζει το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια
- Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πότε αρχίζουν και πότε ολοκληρώνονται – Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Από 16 Μαΐου οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις