Διεθνή

UBS: Τα αμερικανικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά την υποβάθμιση από τον Fitch

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον Fitch αναμένεται να ωθήσει τα αμερικανικά ομόλογα σε υψηλότερες αποδόσεις

Σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+ από ΑΑΑ, προχώρησε την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, με τις ΗΠΑ να χάνουν το «απόλυτο» στην οικονομική τους αξιολόγηση για πρώτη φορά από το 2011.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αυτή η υποβάθμιση «αντανακλά την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια, το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης».

Ο Fitch αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 118% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έως το 2025, σε σύγκριση με το μέσο όρο περίπου 39% για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ. Σημειώνεται δε ότι τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αύξησε την εκτίμηση καθαρού δανεισμού για το τρίτο τρίμηνο σε 1 τρισ. δολάρια, από την πρόβλεψη των 733 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Μαΐου.

Η κίνηση αυτή από μέρους του Fitch αναμένεται να ωθήσει τα αμερικανικά ομόλογα σε υψηλότερες αποδόσεις καθώς οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου. Ωστόσο, όπως εκτιμά η UBS, με βάση την ιστορική εμπειρία και τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, αναμένεται πτώση των αποδόσεων, ενώ θεωρεί ότι τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ θα προτιμώνται περισσότερο.

Αντίθετα, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ φάνηκε να επωφελούνται από τη φυγή προς την ασφάλεια των επενδυτών μετά την τελευταία ανάλογη υποβάθμιση, το 2011. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ είχε υποχωρήσει κατά περίπου 50 μονάδες βάσης, στο 2,6%, τρεις ημέρες μετά την υποβάθμιση του S&P στις 5 Αυγούστου. Ακόμη και 15 ημέρες συναλλαγών αργότερα, οι αποδόσεις εξακολουθούσαν να είναι κατά 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την ημέρα της υποβάθμισης και περίπου κατά 80 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σύγκριση με 15 ημέρες συναλλαγών πιο πριν.

Η σύγκριση σήμερα περιπλέκεται από το γεγονός ότι η υποβάθμιση του 2011 έλαβε χώρα στο πλαίσιο της κρίσης του δημοσίου χρέους του ευρώ και εν μέσω συζητήσεων για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ. Επιπλέον, την υποβάθμιση ακολούθησε η δέσμευση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για εκτεταμένη περίοδο – όλα αυτά βοήθησαν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Αδιάφορη η αγορά παρά την υποβάθμιση

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση της αγοράς από την υποβάθμιση του Fitch ήταν σχετικά αδιάφορη. Η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε αρχικά κατά 1 μονάδα βάσης (bps) στο 4,89%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά 1 bps. Στις 2 Αυγούστου, η απόδοση του διετούς αυξήθηκε στο 4,92%. Το 10ετές αυξήθηκε κατά περίπου 8 μονάδες βάσης στο 4,09%.

Το οικονομικό σκηνικό ευνοεί το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και η UBS αναμένει περαιτέρω μείωση των αποδόσεων. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει δείξει σαφή σημάδια παγώματος. Ο βασικός δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας – επιβραδύνθηκε στο ετήσιο 4,1% τον Ιούνιο, από 4,6% τον Μάιο. Αυτός ήταν επίσης ο χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός από τον Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τη UBS, αυτή η πτωτική τάση θα συνεχιστεί. Αυτό έχει αυξήσει την πιθανότητα η Fed να αποφασίσει για τελευταία φορά σε αυτό τον κύκλο ανόδου, την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Το τέλος της πολιτικής σύσφιγξης θα ήταν θετικό για τα κρατικά ομόλογα, κατά τη UBS, που προτρέπει τους επενδυτές να αγοράζουν ποιοτικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, τα οποία προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.

close menu