Πρόσωπα

Β. Νικολαΐδης, PeopleCert: Οι 2-4 εξαγορές ετησίως, η τεχνητή νοημοσύνη και το όραμα για την Πόλη

O CEO της PeopleCert Βύρων Νικολαϊδης

Λόγω του ΑΙ, κατά τον κ. Νικολαϊδη, η κερδοφορία πολλών επιχειρήσεων θα αυξηθεί

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη

Με ανάπτυξη 34% και +6,5% στην κερδοφορία ετησίως,  “τρέχει” η εταιρεία τεχνολογίας, PeopleCert, η οποία ιδρύθηκε από τον Κωνσταντινοπολίτη επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαΐδη, τη στιγμή που πριν από λίγες εβδομάδες ολοκλήρωσε μια ακόμα εξαγορά στο χώρο της πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας, αυτή τη φορά στην Ινδία.

Η PeopleCert, εν έτει 2024, διαθέτει γραφεία στην Αθήνα, στο Λονδίνο, τη Λευκωσία, πλέον και στην Ινδία. Ωστόσο, η ελληνική αγορά αποτελεί μόλις το 1,5% του τζίρου της.

Στον απόηχο της εκδήλωσης για την απονομή υποτροφιών σε Έλληνες Μεταπτυχιακούς και Διδακτορικούς φοιτητές με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, η δεύτερη χρονιά κατά την οποία γίνεται αυτή η διαδικασία, ο Ιδρυτής της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται σε πάνω από 120 χώρες παγκοσμίως, αναφέρθηκε στην πορεία της PeopleCert, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και αναπτυσσόμενο πλαίσιο.

Τα κύρια επαγγελματικά units της εταιρείας είναι η γλωσσομάθεια και το business project management, κλάδοι που είναι και οι δύο σε συνεχή ανάπτυξη.

Στόχος μας είναι να κάνουμε 2-4 εξαγορές παγκοσμίως, οι οποίες μπορεί να είναι είτε μικρές, είτε να αφορούν εξαγορά τεχνολογίας και franchise. Η πιο πρόσφατη εξαγορά μας έγινε στην Ινδία, η οποία είναι η τέταρτη χώρα παγκοσμίως στη γλωσσομάθεια. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της αγοράς, πάνω από 1,2 εκατ. Ινδοί κάθε χρόνο φεύγουν από τη χώρα τους και πηγαίνουν να σπουδάσουν σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία” τονίζει ο κ. Νικολαϊδης.

Επί της ουσίας εξαγοράσαμε μια εταιρεία, η οποία στελεχώνεται από μια ομάδα με μεγάλη εμπειρία, η οποία θα μας βοηθήσει στο κομμάτι της γλώσσας, αλλά και εμπορικά στο μέλλον” ανέφερε σε αυτό το σημείο η Ελένη Νικολαΐδη, κόρη του Ιδρυτή της PeopleCert, η οποία έχει τη θέση της Chief Corporate Development Officer της εταιρείας, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ήδη μια short list εταιρειών από όλο τον κόσμο, των οποίων η διαδρομή παρακολουθείται στενά από την PeopleCert, ως πιθανοί στόχοι επομένων εξαγορών.

O Bύρων Νικολαϊδης και η κόρη του Ελένη

Σε αυτό το σημείο, σε σχετική ερώτηση για το ετήσιο budget της εταιρείας που θα διατίθεται για τις εξαγορές, ο κ. Νικολαΐδης δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα, σημειώνοντας ότι “αν δούμε κάτι που μας ενδιαφέρει, θα επιδιώξουμε να κάνουμε πρόταση και να το πάρουμε χρησιμοποιώντας τα δικά μας κεφάλαια, ενώ μας στηρίζει και το γεγονός ότι έχουμε Διεθνές ομόλογο ως εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου“.

Λόγω της τεχνητής νοημοσύνης η κερδοφορία πολλών επιχειρήσεων θα αυξηθεί

Ο Βύρων Νικολαΐδης, εξάλλου, μίλησε και για την επίδραση του AI στην ανάπτυξη των εργασιών της εταιρείας του στην παρούσα φάση και στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο “θα είναι σημαντική η επίδραση του ΑΙ, πλέον κάποια tasks θα διεκπεραιώνονται πολύ πιο γρήγορα. Για παράδειγμα τα κείμενα θα τα γράφει το Chat Gpt και εμείς, το ανθρώπινο χέρι δηλαδή, θα κάνουμε απλά διόρθωση. Οι εταιρείες θα έχουν εξοικονόμηση κόστους, ενώ θα χρειάζονται και λιγότεροι εργαζόμενοι. Σε πολλές επιχειρήσεις λόγω του ΑΙ θα αυξηθεί η κερδοφορία κατά 5-7%. Σε αυτό, επίσης, που θα βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη είναι η εξειδίκευση. Οι γενικότητες δεν θα υπάρχουν πια“.

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι κλάδοι που θα ευνοηθούν και παράλληλα θα μεταλλαχθούν περισσότερο λόγω ΑΙ θα είναι αυτός της εκπαίδευσης και αυτός της Ιατρικής.

Ως εκ τούτου, κατά τον Ιδρυτή της PeopleCert, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, έχουν εκπαιδευθεί σε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της PeopleCert εξήρε και τον ρόλο της Αγγλικής γλώσσας ως βασικό skill των εργαζομένων στις επιχειρήσεις παγκοσμίως, χαρακτηρίζοντάς τη ως “συγκολλητικό ιστό”.

Το Unifund 2, οι start ups και οι business στην Τουρκία

Η εταιρεία, εξάλλου, έχει συμμετοχή και στο Unifund 2, στο οποίο έχουν λάβει μέρος πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται για τις start up επιχειρήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της τέχνης.

Επενδύουμε σε διάφορες εταιρείες στον χώρο των start up. Είμαστε εκεί για να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θέλουμε να είμαστε παρόντες για να δούμε είτε πιθανότητες εξαγοράς είτε πιθανής επένδυσης σε κάποια νεοφυή επιχείρηση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τη δική μας εταιρεία” δήλωσε.

Ο Βύρων Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στον δεύτερο κύκλο υποτροφιών που δόθηκαν πριν από λίγα 24ωρα σε μεταπτυχιακό και διδακτορικούς φοιτητές με καταγωγή από την Πόλη: “Δυσκολευτήκαμε στην επιλογή, ήταν πολύ ανεβασμένο το επίπεδο των παιδιών αυτών. Θέλουμε κάθε χρονιά να έχουμε και περισσότερες αιτήσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουμε ως στόχο να δημιουργηθεί μια μαγιά, ένας πυρήνας από νέους ανθρώπους που θα θελήσουν να μείνουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ελληνική μειονότητα έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ, αφού σήμερα διαμένουν κάτω από 2.000 Έλληνες. Το θέμα είναι κυρίως οικονομικό, πρέπει καταρχάς να βρεθεί εργασία για αυτά τα παιδιά στην Κωνσταντινούπολη, για να μπορέσουν να μείνουν και να δημιουργήσουν οικογένειες. Για να μπορέσει αυτό να ξεκινήσει και να έχει διάρκεια θα πρέπει να υπάρξει στήριξη τόσο από την Ελληνική όσο και από την Τουρκική ηγεσία, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ουσιαστική, οικονομική“.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι στήριξη για αυτό το ό ραμα έχει, ήδη, βρει και από επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.

Σε αυτό το σημείο, δε, υπογράμμισε ότι έχει και εκείνος δυο επιχειρηματικά σχέδια που θα λάβουν χώρα στην Τουρκία, για τα οποία μάλιστα έχει ενημερώσει και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σε συνάντησή τους. Σε γενομένη ερώτηση, δεν θέλησε να δώσει ακόμα περαιτέρω λεπτομέρειες, προσθέτοντας, όμως, ότι το ένα από τα αυτά έχει να κάνει με την εκπαίδευση.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu