Διεθνή

Βασιλική υποδοχή του Τραμπ στην Ιαπωνία

Financialreport.gr

Πήγε στο Αυτοκρατορικό Παλάτι, όπου έδωσε τα χέρια και πόζαρε για φωτογραφίες με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έτυχε βασιλικής υποδοχής τη Δευτέρα στην Ιαπωνία, στο τελευταίο σκέλος του πενθήμερου ταξιδιού του στην Ασία, το οποίο ελπίζει να ολοκληρώσει με μια συμφωνία για εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Τραμπ, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε μια σειρά από συμφωνίες για το εμπόριο και τα κρίσιμα ορυκτά με τέσσερα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά τη διάρκεια της πρώτης στάσης του στη Μαλαισία και πρόκειται να συναντηθεί με τον Σι στη Νότια Κορέα την Πέμπτη.

Οι διαπραγματευτές από τις δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου κατέληξαν σε συμφωνία την Κυριακή για την παύση των αυστηρότερων αμερικανικών δασμών και των κινεζικών ελέγχων στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η είδηση ​​​​εκτόξευσε τις ασιατικές μετοχές σε ιστορικά υψηλά .

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι και νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Air Force One πριν προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο.

Με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα

Φορώντας χρυσή γραβάτα και μπλε κοστούμι, ο Τραμπ έδωσε μερικές γροθιές πριν το ελικόπτερό του τον μεταφέρει τρέχοντας για μια γραφική νυχτερινή περιήγηση στο Τόκιο, με αρκετούς από τους πύργους του φωτισμένους στα κόκκινα, λευκά και μπλε χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

Αργότερα πήγε στο Αυτοκρατορικό Παλάτι, όπου έδωσε τα χέρια και πόζαρε για φωτογραφίες με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο.

Χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούσαν το Τόκιο μετά τη σύλληψη ενός άνδρα που οπλιζόταν με μαχαίρι την Παρασκευή έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ είχε προγραμματιστεί διαμαρτυρία κατά του Τραμπ στο κέντρο του Σιντζούκου.

Ο Τραμπ έχει ήδη εξασφαλίσει μια επενδυτική δέσμευση ύψους 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Τόκιο σε αντάλλαγμα για την αναστολή της τιμωρίας των δασμών εισαγωγής.

Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και ο Ιάπωνας ομόλογός του Ριοσέι Ακαζάβα, αρχιτέκτονες της δασμολογικής συμφωνίας που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, συζήτησαν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ως πιθανό επενδυτικό πεδίο κατά τη διάρκεια γεύματος σούσι στο Τόκιο νωρίτερα τη Δευτέρα, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός Σανάε Τακαΐτσι ελπίζει να εντυπωσιάσει περαιτέρω τον Τραμπ την Τρίτη με τις υποσχέσεις του να αγοράσει αμερικανικά φορτηγά, σόγια και φυσικό αέριο και να ανακοινώσει μια συμφωνία για τη ναυπηγική βιομηχανία, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια.

Η Τακαΐτσι, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στον Τραμπ ότι η ενίσχυση της συμμαχίας των χωρών τους ήταν η «κορυφαία προτεραιότητά» της σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ανυπομονεί να συναντήσει την Τακαΐτσι, στενή σύμμαχο του αείμνηστου φίλου και συντρόφου του στο γκολφ, πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι θα είναι εξαιρετική».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, συναντήθηκε με την υπουργό Οικονομικών, Σατσούκι Καταγιάμα, στο υπουργείο της τη Δευτέρα.

Η πρώτη τους συνάντηση κατ’ ιδίαν ασχολήθηκε με την προληπτική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Τακαΐτσι και την επενδυτική δέσμευση της Ιαπωνίας, ενώ δεν υπήρξαν απευθείας συνομιλίες για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Καταγιάμα στους δημοσιογράφους.

Εμπόριο και ασφάλεια στην ατζέντα

Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Ναρουχίτο αφότου ανέβηκε στο θρόνο το 2019, συνεχίζοντας μια αυτοκρατορική γραμμή που κάποιοι λένε ότι είναι η παλαιότερη κληρονομική μοναρχία στον κόσμο.

Ο ρόλος του Ναρουχίτο είναι συμβολικός και η βασική διπλωματική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τον Τακαΐτσι την Τρίτη στο κοντινό Παλάτι Ακασάκα, όπου συναντήθηκε με τον Άμπε πριν από έξι χρόνια και θα τον υποδεχτεί τιμητική στρατιωτική φρουρά.

Μεταξύ των επενδυτικών δεσμεύσεων, οι δύο χώρες θα υπογράψουν μνημόνιο συμφωνίας για επενδύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία, δήλωσε πηγή με γνώση των σχεδίων.

Η Τακαΐτσι αναμένεται να καθησυχάσει τον Τραμπ ότι το Τόκιο είναι πρόθυμο να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια, αφού δήλωσε στους νομοθέτες την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να επιταχύνει τη μεγαλύτερη αμυντική ενίσχυση της Ιαπωνίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ιαπωνία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο εξωτερικό. Ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το Τόκιο δεν δαπανά αρκετά για να υπερασπιστεί τα νησιά του από μια ολοένα και πιο δυναμική Κίνα.

Ενώ η Τακαΐτσι έχει δηλώσει ότι θα επιταχύνει τα σχέδια για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, ενδέχεται να δυσκολευτεί να δεσμεύσει την Ιαπωνία σε οποιεσδήποτε περαιτέρω αυξήσεις επιδιώκει ο Τραμπ, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Τραμπ πρόκειται να αναχωρήσει την Τετάρτη για το Γκιόνγκτζου στη Νότια Κορέα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Λι Τζάε Μιουνγκ. Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι το συνολικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Νότια Κορέα έχει επίσης ολοκληρωθεί, αλλά δεν θα οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Η αναμενόμενη συνάντηση του Τραμπ με τον Σι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί μετά την αύξηση των δασμών στις εξαγωγές μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου και την απειλή να σταματήσουν το εμπόριο που αφορά κρίσιμα ορυκτά και τεχνολογίες.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν αναμένει μια σημαντική ανακάλυψη που θα αποκαθιστούσε τους όρους εμπορίου που υπήρχαν πριν από την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu