Πρωτοβουλία για θεσμικό διάλογο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο την υπεράσπιση της ελληνικής παραγωγής και γαστρονομικής ταυτότητας
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) συνεχίζει τις παρεμβάσεις του για το υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score, επιδιώκοντας τη διαμόρφωση ενιαίας και τεκμηριωμένης εθνικής θέσης, που θα διασφαλίζει τόσο τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και την ενημέρωση των καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτό, με επικεφαλής τον Α΄ Αντιπρόεδρο Ιωάννη Μάνο και τον Οικονομικό Επόπτη Ηλία Τσίρμπα, εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης», είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρο Πρωτοψάλτη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, η κα. Κίμη Ζαζή Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών- Τυποποιητών- Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών και η κα Λίνα Αγγελοπούλου, νομικός της «Πρωτοβουλίας».
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μάνος υπογράμμισε, ότι το προτεινόμενο σύστημα Nutri-Score, το οποίο αξιολογεί και κατατάσσει τα τρόφιμα βάσει αλγορίθμου ανά 100 γραμμάρια ή χιλιοστόλιτρα, δεν αντανακλά την πραγματική διατροφική αξία των ελληνικών προϊόντων και ενδέχεται να δημιουργήσει στρεβλώσεις εις βάρος της εγχώριας παραγωγής. Όπως επισημάνθηκε, τρόφιμα που αποτελούν βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής –όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα τυριά ΠΟΠ και το μέλι – κινδυνεύουν να βαθμολογηθούν άδικα με χαμηλές ενδείξεις, αποδυναμώνοντας τη θέση τους στην αγορά και παραπλανώντας τον καταναλωτή.
Οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας» τόνισαν ότι η διατροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να στηρίζεται σε ποιοτικά και πολιτισμικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο κατανάλωσης, τη συχνότητα και τον ρόλο κάθε προϊόντος στη διατροφική κουλτούρα κάθε χώρας. Η Ελλάδα, ως κοιτίδα της μεσογειακής διατροφής, οφείλει να υπερασπιστεί το πρότυπο αυτό, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς για τα οφέλη του στην υγεία και τη μακροζωία.
Ο Γενικός Γραμματέας Σπύρος Πρωτοψάλτης, άκουσε προσεκτικά τις θέσεις του Επιμελητηρίου, χωρίς να προβεί σε συγκεκριμένες δηλώσεις ως προς τις προθέσεις του Υπουργείου, σημειώνοντας ωστόσο, τη σημασία συνέχισης του διαλόγου με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς.
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης», την οποία συντονίζει το ΒΕΑ, με τη συμμετοχή παραγωγικών, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων. Μέσα από τη συνεργασία αυτή, επιδιώκεται η δημιουργία ενός πιο δίκαιου και αντικειμενικού πλαισίου διατροφικής πληροφόρησης, που θα στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση και στην ουσιαστική εκπαίδευση του καταναλωτή.
Το ΒΕΑ, συνεχίζει εμπεριστατωμένα και με τη συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες τις επαφές, συναντήσεις και κάθε είδους ενέργειες για την αντιμετώπιση αφενός των ζητημάτων από την εφαρμογή του Nutri-score και τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και του Έλληνα καταναλωτή. Σε αυτή την προσπάθεια, απευθύνουμε διαρκές κάλεσμα συστράτευσης των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων και φορέων, με τους οποίους θέλουμε να εμπλουτίζουμε τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται 0,05%, στα 1,1491 δολάρια
- My market Local: 4 χρυσά βραβεία στα Supermarket Awards 2025
- Κωνσταντίνος Κωμοδρόμος: Ο Ελληνοκύπριος CEO της VesselBot στη λίστα CLIMATE 100 του ΤΙΜΕ
- Ταχιάος: Σε πλήρη λειτουργία η επέκταση της Καλαμαριάς το α’ τρίμηνο 2026
- Ανδρουλάκης: Ευρεία σύσκεψη τοπικών αρχών και φορέων στο Ηράκλειο για τα Βορίζια
- Σουηδία: Διατήρησε στο 1,75% το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα
- ΥΠΕΝ: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για διαχείριση διοξειδίου του άνθρακα
- Ένταση και διχασμός στο Παρίσι από το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος της Shein
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








