Εξόριστος στις ΗΠΑ, ο πρώην «μεταβατικός» πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορείται μεταξύ άλλων από το Καράκας για προδοσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία - Η ελληνική κυβέρνηση τον είχε αναγνωρίσει το 2020
Το γραφείο του εισαγγελέα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως εξέδωσε ένταλμα σύλληψης ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, κάτι χωρίς προηγούμενο, και ζήτησε επίσης να εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση –διεθνές ένταλμα σύλληψης– της Ιντερπόλ σε βάρος του, στη βάση στοιχείων που προέκυψαν από έρευνα της δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αποκαλύφθηκαν από τον Τύπο.
Ο Χουάν Γκουαϊδό έγινε γνωστός στην Ελλάδα το 2020 όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε μαζί του στο Νταβός, στις 24 Ιανουαρίου και η τότε κυβέρνησή του τον είχε αναγνωρίσει τότε ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και συζητούσε μαζί του μία ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε στελέχη της εισαγγελίας δόθηκε εντολή να «εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και να υποβάλουν αίτημα στην Ιντερπόλ για να εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση ώστε να πληρώσει για τα εγκλήματά του», ανέφερε ο εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ.
Εξόριστος στις ΗΠΑ, ο πρώην «μεταβατικός» πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορείται μεταξύ άλλων από το Καράκας για προδοσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία.
Ο κ. Γκουαϊδό «χρησιμοποίησε πόρους της PdVSA», της γιγαντιαίας δημόσιας επιχείρησης Petróleos de Venezuela, προκαλώντας «ζημίες σχεδόν ίσες με ή μεγαλύτερες από 19 δισ. δολάρια», σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος επικαλέστηκε «αποκαλύψεις» που έκανε ο Τύπος βάσει στοιχείων που προσκομίστηκαν σε «ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ».
Άλλοτε πρόεδρος της Βουλής, ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2019 «μεταβατικός πρόεδρος» της Βενεζουέλας, μετά την επανεκλογή του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018.
Ο κ. Γκουαϊδό, στην προσπάθειά του να εκδιώξει από την εξουσία τον Μαδούρο, βασίστηκε κυρίως στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον, που επέβαλε ομοβροντία κυρώσεων στο Καράκας, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αποχώρησε η Pr Manager της Πλαίσιο Μαρία Τσώμου μετά από 14 χρόνια
- Αλμα κερδών για τη Saudi Aramco στο β’ τρίμηνο του 2026
- Στο 4,3% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στο Χονγκ Κονγκ για το β’ τρίμηνο του 2026
- Ξεπέρασαν τους 6.000 οι νεκροί από τον διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα
- Ισχυρή κερδοφορία και αυξημένο ενδιάμεσο μέρισμα για την Τράπεζα Κύπρου στο α’ εξάμηνο
- BANK OF CYPRUS HOLDINGS PLC - Επικαιροποιημένο Οικονομικό Ημερολόγιο 2026
- BANK OF CYPRUS HOLDINGS PLC - Ενδιάμεσο μέρισμα ύψους €0.24 ανά συνήθη μετοχή
- BANK OF CYPRUS HOLDINGS PLC - Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








