Πολιτική

Βενιζέλος: Ο Στ.Δήμας ο καταλληλότερος διάδοχος του Κ.Παπούλια

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην επιλογή του Σταύρου Δήμα ως υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κ.Παπούλια και ότι «μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ρυθμιστή του πολιτεύματος, του εκπροσώπου της εθνικής ενότητας, του συμβόλου της συναίνεσης».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με τον Αντώνη Σαμαρά σκέφτηκαν πολύ προσεκτικά το θέμα της επιλογής προσώπου.

«Γιατί για να πετύχουμε, καταλήξαμε στην επιλογή ενός προσώπου που εκπληρώνει στο ακέραιο τις προδιαγραφές του προεδρικού αξιώματος» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι επέλεξαν τον κ. Σταύρο Δήμα, «ένα πολιτικό πρόσωπο μετριοπαθές, με μακρά διαδρομή, ευπαρουσίαστο διεθνώς, με μεγάλη υπουργική και κυβερνητική εμπειρία, καταξιωμένο ως Επίτροπος Περιβάλλοντος στην ΕΕ και μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ρυθμιστή του πολιτεύματος, του εκπροσώπου της εθνικής ενότητας, του συμβόλου της συναίνεσης».

«Πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Έπλεξε το εγκώμιο του κ. Παπούλια για τις δύο θητείες του, λέγοντας ότι είναι σαρξ εκ της σαρκός της παράταξης, αλλά ανυψώθηκε ως Πρόεδρος πάνω από κόμματα στο επίπεδο της πολιτικής αμεροληψίας και ουδετερότητας που απαιτεί ο θεσμός.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για σταθερότητα, τόνισε όμως πως «δεν φοβάται τις εκλογές».

«Αν η αντιπολίτευση θέλει να τις προκαλέσει, αν η κοινή γνώμη δεν αντιδράσει και δεν επιβάλει την εκλογή ΠτΔ θα πάμε σε εκλογές και εκεί θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, όχι απολογούμενοι αλλά λέγοντας τι ακριβώς έχει συμβεί […] Αρκετά πια» με αυτή την υβριστική θεωρία που λέει ότι επιβάλαμε μέτρα που μπορούσαμε να αποφύγουμε».

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θέλει να προτάξει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής για να πάρει μετά σκληρά μέτρα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Την προτάσσουμε για να μην πάρουμε σκληρά μέτρα, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε και να αποτρέψουμε δυσανάλογες και ατεκμηρίωτες αξιώσεις των συνομιλητών μας».

«Δεν θα ξεφύγουμε από τη γραμμή αυτή», τόνισε και υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν αντέχει περικοπές μισθών και συντάξεων, η χώρα θέλει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τη δικαιοσύνη, αλλά θέλει και κοινωνική συνοχή και ευαισθησία, στήριξη της απασχόλησης, των επενδύσεων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν με τον πρωθυπουργό την επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ, ώστε, όπως είπε, η χώρα να είναι σε θέση να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και τα επιχειρήματα της στην πολύπλοκη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της, «τώρα που κλείνουμε έναν μεγάλο και δύσκολο κύκλο και μεταβαίνουμε σε ένα άλλο καθεστώς, της πιστοληπτικής γραμμής που δεν είναι δάνειο και μνημόνιο, δεν είναι η ασφυκτική επιτήρηση της τρόικας, αλλά είναι θώρακας προστασίας, διαφύλαξη των επιτευγμάτων του λαού ώστε να μπορέσουμε σε έναν χρόνο το αργότερο να είμαστε μια χώρα που δεν θα χρειάζεται καν θώρακα προστασίας γιατί θα τη δεχτούν οι αγορές».

close menu