Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Bloomberg
Δηλώσεις έκανε στο πρακτορείο Bloomberg την Πέμπτη το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει δύο φορές τα επιτόκια πριν καλοκαίρι και τέσσερις φορές μέσα στο 2024.
Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σύντομα και πρόσθεσε ότι δεν τον πείθει το επιχείρημα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια πριν τη Fed.
Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να γίνει υπερβολικά περιοριστική και τάχθηκε υπέρ δύο μειώσεων των επιτοκίων πριν από τις θερινές διακοπές, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υπογράμμισε πως φαίνονται λογικές τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2024.
Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού λόγω αύξησης των μισθών ανέφερε ότι δεν ασκεί τόσο μεγάλη πίεση.
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ θα διακόψει για το καλοκαίρι μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, η πρόταση Στουρνάρα για δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από αυτό, σημαίνει μία μείωση τον Ιούνιο και μία ακόμη τον Ιούλιο. Έπειτα από αυτό, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει ξανά μόνο τον Σεπτέμβριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συντάξεις Νοεμβρίου: Μεγάλωσε κι άλλο η ψαλίδα δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στα +716, 76 ευρώ
- ΕΛΣΤΑΤ: Υποχωρούν οι κενές θέσεις εργασίας το γ’ τρίμηνο 2025
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 8,1% το μισθολογικό κόστος το γ’ τρίμηνο 2025
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,3% στον Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές γ’ τρίμηνο 2025
- Ισπανία: Πρόστιμο 64 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα Airbnb
- AS Company: Εκτακτη χρηματική διανομή 0,06046 ευρώ ανά μετοχή
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί οριακά 0,04%, στα 1,1735 δολάρια
- Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Ετοιμάζει πρόταση 10 δισ. ευρώ για την αγορά της Μπαρτσελόνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









