Επιχειρήσεις

Βιομηχανία ανελκυστήρων: Το άναρχο τοπίο, οι παρανομίες και στο βάθος… Τουρκία

Το μητρώο είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα

Ελπίδες ότι η έναρξη απογραφής του κλάδου των ανελκυστήρων θα δώσει τόσο οικονομική ώθηση, όσο και θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια των πολιτών, δίνοντας ταυτότητα σε ένα άναρχο τοπίο, το οποίο κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες, διατυπώνουν οι φορείς του χώρου. Αυτή η διαδικασία έρχεται σε μια στιγμή για τον κλάδο κατά την οποία, μετά από μια μεγάλη ‘’βουτιά’’ στη ζήτηση στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, ελέω και της διακοπής της κατασκευαστικής δραστηριότητας, πλέον σημειώνει άνοδο, εν όψει και σημαντικών έργων όπως η επέκταση του μετρό, το Ελληνικό κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι ότι την δεκαετία 2010-2020, σύμφωνα με φορείς του χώρου, έκλεισαν πάνω από 30 επιχειρήσεις-βιοτεχνίες ανελκυστήρων.

Ο κλάδος είχε αφεθεί εν πολλοίς στην τύχη του, με το νόμο για τους ελέγχους και το γενικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο να μην εφαρμόζεται ή όταν αυτό γίνεται, να γίνεται ελλιπώς. Την ώθηση για να εφαρμοστεί σε έναν αρχικό βαθμό ο νόμος για τους ανελκυστήρες και να ρυθμιστούν οι διαχρονικές αδυναμίες του ρυθμιστικού πλαισίου του κλάδου έδωσε στις αρχές Ιουνίου εισήγηση του Πρόεδρου του ΠΕΤΑΚ Κωνσταντίνου Κουκούντζου σε συνέδριο του ΤΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, ο οποίος είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων, στην περίπτωση του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ανελκυστήρων, το οποίο, παρά τη θεσμοθέτησή του, δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.

Τότε, είχε τονίσει ότι η ενεργοποίησή του στερεί από την Πολιτεία κρίσιμα δεδομένα σχετικά με τον συνολικό αριθμό και την κατάσταση των ανελκυστήρων στη χώρα, δυσχεραίνοντας την άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας. κρίσιμες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας δεν είναι ευθυγραμμισμένες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναφέροντας χαρακτηριστικά την εσωτερική πόρτα θαλάμου, η οποία παραμένει προαιρετική στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ενώ αποτελεί το πιο κρίσιμο μέσο προστασίας των επιβατών, όπως η ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα, απέναντι στον κίνδυνο του εκτεθειμένου φρεατίου. «Η έλλειψη πόρτας θαλάμου κοστίζει δυστυχώς ζωές, και είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που την διατηρούμε ως προαιρετικό μέσο προστασίας» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αυτό ήταν και το ”καμπανάκι” για το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με τη ουσιαστική έναρξη δημιουργίας του Μητρώου Απογραφής Ανελκυστήρων, το οποίο ανακοίνωσε τελικά πριν από μερικά 24ωρα. Μια διαδικασία, η οποία, ναι μεν συντελείται με καθυστέρηση ετών, σε έναν χώρο, στον οποίο κυριαρχούν η έλλειψη ελέγχων και η παρανομία, βρίσκεται, όμως, με βάση όσα αναφέρουν φορείς του κλάδου, σε σωστή κατεύθυνση, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα, τα οποία έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά -μεγάλη-προσέγγιση, οι ανελκυστήρες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από οικίες, όσο και από βιομηχανίες, καταστήματα κλπ, είναι από 100.000 μέχρι… 300.000. Αρκετοί από αυτούς, δε, είναι παράνομοι, αδήλωτοι και δεν τους γίνεται μηνιαία συντήρηση, αλλά, ειδικά στις πολυκατοικίες, όταν επιθυμεί ο κάθε διαχειριστής και όταν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί ο τεχνικός.

Κατά όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η σχετική πλατφόρμα δήλωσης θα λειτουργήσει για χρονικό διάστημα από τις αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, έως τις 30 Νοεμβρίου 2025, στη διεύθυνση https://elevator.mindev.gov.gr, με στόχο την απογραφή όλων των ανελκυστήρων ανεξαρτήτως σταδίου πιστοποίησης. Στη συνέχεια -και με βάση τα δεδομένα που θα έχουν συγκεντρωθεί από όλη τη χώρα- θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, ώστε να διασφαλιστεί ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ανελκυστήρων, για τους οποίους θα κριθεί απαραίτητη αυτή η διαδικασία με σκοπό να πιστοποιηθούν για την ασφαλή λειτουργία τους.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο Financial Report ο επικεφαλής της εταιρείας ανελκυστήρων Κleemann και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολογίας Ανελκυστήρων και Κυλιόμενων Κλιμάκων (ΠΕΤΑΚ) Κωνσταντίνος Κουκούντζος «θεωρούμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί όταν ολοκληρωθεί να υπάρξουν σύντομα τα επόμενα βήματα και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορεί να γίνει όπως πρέπει η απογραφή του κλάδου και στη συνέχεια οι πιστοποιήσεις».

Με βάση τα όσα δηλώνει, επίσης, ο ίδιος, ωστόσο, «δεν λέμε ότι το μητρώο θα λύσει όλα τα προβλήματα του κλάδου, όμως είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να μπορέσει να γίνει μια σωστή χαρτογράφηση και να συμμορφωθεί ένα άναρχο τοπίο. Σε ό,τι αφορά την οικονομική ώθηση, θα υπάρξει, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να βρεθεί και το ανάλογο προσωπικό για να τη στηρίξει, καθώς όπως πολλοί άλλοι κλάδοι τα τελευταία χρόνια και ο δικός μας αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού».

Ο Κωνσταντίνος Κουκούντζος

Εξάλλου, στην πρόσφατη ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Κουκούντζος είχε σταθεί και στο ζήτημα της πιστοποίησης των ανελκυστήρων, τονίζοντας ότι, παρά τις προβλέψεις του νόμου, έχουν δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις, χωρίς ουσιαστική πρόοδο στη συμμόρφωση της αγοράς. «Η δική μας πρόταση είναι να δοθούν ρεαλιστικές και κλιμακωτές ημερομηνίες», εξηγώντας ότι οι ανελκυστήρες πρέπει να ελεγχθούν και να πιστοποιηθούν σταδιακά, ανάλογα με την «ηλικία» τους, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ανταπόκρισης σε φορείς πιστοποίησης, εταιρείες και ιδιοκτήτες» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γιώργος Βλασσόπουλος, Πρόεδρος ΠΟΒΕΣΑ: Η έξαρση εισαγωγών έχει λυγίσει την ελληνική βιομηχανία, ανεβαίνει συνέχεια η Τουρκία

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Γ. Βλασσόπουλου στο Financial Report, Προέδρου της ΠΟΒΕΣΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων, ο οποίος επισημαίνει από την πλευρά του ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει μετά την έναρξη του μητρώου.

Ο Γιώργος Βλασσόπουλος

«Βεβαίως η έναρξη δημιουργίας του μητρώου είναι το κυρίαρχο θέμα αυτή τη στιγμή για τον κλάδο, το ζητάμε ήδη από το 2014 στην ομάδα εργασίας. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια εμμονική στάση των υπηρεσιακών παραγόντων, να μην θέλουν την απογραφή, πλέον αυτό έχει αλλάξει, είναι σοβαρό αυτό το πρώτο βήμα, το οποίο παρακολουθούμε στενά. Αφού πλέον θα έχουμε την απογραφή, μπορούμε και εμείς ως φορείς να αποφασίσουμε ποια πολιτική θα ακολουθήσουμε. Βρισκόμαστε σε διαβούλευση, μετέπειτα θα προτείνουμε στο Υπουργείο τι θα πρέπει να γίνει τα επόμενα χρονικά διαστήματα και θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο υπεύθυνα» υπογραμμίζει.

Ο ίδιος κάνει λόγο για τη μείωση της παραγωγής και την αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, την ώρα που η Τουρκία κάνει άλματα -και-σε αυτή τη βιομηχανία:  «Υπάρχει έξαρση εισαγωγών που για εξαρτήματα που αδυνατεί να παράξει η ελληνική βιομηχανία. Η βιοτεχνία ανελκυστήρων είναι μια καλή ελληνική βιοτεχνία που πρέπει να στηριχθεί, καθώς η κρίση τη συρρίκνωσε. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις, υπήρχε αδυναμία διατήρησης του προσωπικού, υπήρχε μικρότερη ανάγκη εισαγωγής εξαρτημάτων. Τώρα τα περισσότερα τα εισάγουμε από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και τελευταία και η Τουρκία που έχει ανέβει πολύ στη βιομηχανία αυτή».

Ο κ. Βλασσόπουλος μιλά για ξεκαθάρισμα του κλάδου: «Είναι προφανές ότι θα αρχίσει να παίρνει μορφή ο κλάδος αν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι ανελκυστήρες υπάρχουν πανελλαδικά, ποιες είναι οι ανάγκες τους, να καθοριστούν τα προγράμματά συντήρησής τους που θα αποφέρουν συγκεκριμένα έσοδα στις επιχειρήσεις. Θα είναι ενός είδους ξεκαθάρισμα σε έναν χώρο που υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ανελκυστήρες που υπολειτουργούν, αλλά και λειτουργούν παράνομα. Το σημαντικό, ωστόσο,  είναι ότι αυτή η προσπάθεια θα φέρει καλύτερους όρους ελέγχου για την σωματική ακεραιότητα των επιβατών. Θα υπάρξει μια αναβάθμιση του κλάδου, θα στηριχθεί η ελληνική βιοτεχνία. Δεν είναι πλέον μεγάλος ο αριθμός τους, έστω όμως και αυτές που υπάρχουν θα έχουν μια ευκαιρία να στηριχθούν».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu