Αφορά την εσωτερική λειτουργία της Βουλής και το ζήτημα αν περιέχει παρανομίες ή ατυπίες γιατί το δικαστικό συμβούλιο στο οποίο θα πάει η υπόθεση μετά, δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει την τυπικότητα, την εγκυρότητα
«Υπάρχουν ζητήματα της εγκυρότητας της διαδικασίας σ’ ότι αφορά το μοντέλο Τριαντόπουλου. Το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο» δήλωσε στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», ο Aντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών και τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς.
Και συμπλήρωσε «Υπάρχει ένα πρόβλημα που είναι αρκετά σύνθετο και νομίζω μερικά πράγματα μπορώ να πω, έστω και αν είναι νομικά πολύ, είναι το εξής ζήτημα. Αυτή τη στιγμή η Βουλή καλείται να ασκήσει δικαστική λειτουργία, δηλαδή να ασκήσει καθήκοντα εισαγγελέα και ανακριτικά καθήκοντα. Αυτό όμως, δεν παύει να το κάνει από ένα όργανο της Βουλής. Δηλαδή, αποφασίζει η Βουλή, η Προανακριτική Επιτροπή, η οποία είναι όργανο της Βουλής. Στο θέμα των αποφάσεων, το πώς αποφασίζει η Βουλή είναι ένα θέμα που έχει συγκεκριμένη ονομασία στο συνταγματικό δίκαιο (…)δηλαδή αν αποφασίζει με αυτή την πλειοψηφία αυτό ή εκείνο μόνο για οποιοδήποτε ζήτημα που ανακύψει, έστω και εάν είναι συνταγματικότητας. Αυτό αφορά ένα ζήτημα της εσωτερικής λειτουργίας της Βουλής και το ζήτημα αυτό, έστω και αν περιέχει παρανομίες ή ατυπίες, το δικαστικό συμβούλιο στο οποίο θα πάει η υπόθεση μετά, δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει την τυπικότητα, την εγκυρότητα (…)».
Και συμπλήρωσε «Υπάρχουν ζητήματα πράγματι εγκυρότητας της διαδικασίας της τυπικής αυτής της διαδικασίας. Και λογικά θα έπρεπε και μάλιστα να ζητηθεί όταν τα θέματα αυτά εγκυρότητας αγγίζουν τη συνταγματικότητα και αντισυνταγματικότητα, τώρα το δικαστικό συμβούλιο στο οποίο θα πάει η υπόθεση νομιμοποιείται να ελέγξει την εγκυρότητα της διαδικασίας που αφορά και τη συνταγματικότητα της. Αλλά επαναλαμβάνω, το αντεπιχείρημα είναι ότι η δικαστική εξουσία, όταν κάνει έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, τότε δεν ελέγχει τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων σχετικά με το ζήτημα αυτό. Δηλαδή, αν η πλειοψηφία είναι τόσοι εκείνοι που πρέπει να τηρηθεί αυτή η διαδικασία λήψης των αποφάσεων ή όχι, γιατί αυτό θεωρείται ότι αφορά την εσωτερική λειτουργία της Βουλής, τον Κανονισμό της Βουλής. Και το αν τήρησε η Βουλή τον Κανονισμό της, αυτό δεν δικαιούται να το ελέγξει η δικαστική εξουσία (…)».
Η συνέντευξη του κ. Μανιτάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα :
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις