Την απαγόρευση είχε επιβάλει στα τέλη Αυγούστου δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου
Οι χρήστες της Βραζιλίας θα μπορούν εκ νέου να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα Χ μετά την άρση της απαγόρευσης την Τρίτη που είχε επιβάλει στα τέλη Αυγούστου δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο όνομα της μάχης κατά της παραπληροφόρησης.
«Ζητώ την άρση της απαγόρευσης και επιτρέπω την άμεση επανάληψη των δραστηριοτήτων του Χ» στη Βραζιλία, αναφέρει στην απόφασή του ο δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες.
Ο Μοράες επέτρεψε την επαναλειτουργία της πλατφόρμας του Ίλον Μασκ στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αφού έκρινε ότι συμμορφώθηκε με όλες τις νομικές υποχρεώσεις.
Μεταξύ αυτών ήταν και η καταβολή προστίμου συνολικού ύψους 28,6 εκατ. ρεάλ (περίπου 4,8 εκατ. ευρώ) και η αναστολή των λογαριασμών που θεωρείται ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Η εταιρεία αναγκάστηκε επίσης να διορίσει νομικό εκπρόσωπο στη Βραζιλία.
«Το Χ είναι περήφανο που επιστρέφει στη Βραζιλία (…) Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης, εντός των ορίων του νόμου, παντού όπου δραστηριοποιούμαστε», ανέφερε η πλατφόρμα.
Ο Μοράες έδωσε διορία 24 ωρών στη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας, την Anatel, ώστε να αποκαταστήσει την πρόσβαση στο μέσο που χρησιμοποιούν 22 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι.
Ο Μασκ είχε ανακοινώσει στις 17 Αυγούστου το κλείσιμο των γραφείων του Χ στη Βραζιλία, αν και η πλατφόρμα συνέχισε να λειτουργεί στη χώρα.
Ο δικαστής απαγόρευσε την πρόσβαση στο Χ στις 30 Αυγούστου, εκτιμώντας ότι η πλατφόρμα αγνόησε τις εντολές να μπλοκάρει λογαριασμούς που φέρονται να διέσπειραν παραπληροφόρηση, η οποία συνδεόταν κυρίως με την βραζιλιάνικη ακροδεξιά και ανήκαν σε μπλόγκερ, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους ή πρώην βουλευτές.
Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ – ο οποίος το μετονόμασε Χ– η πλατφόρμα έχει κατηγορηθεί εκτός από τη Βραζιλία και σε άλλες χώρες ότι τηρεί χαλαρή στάση απέναντι στην παραπληροφόρηση. Οι επικριτές του μέσου κοινωνικής δικτύωσης το κατηγορούν επίσης ότι έχει αναχθεί σε φερέφωνο της άκρας δεξιάς.
«Δείξαμε στον κόσμο ότι εδώ οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί ανεξαρτήτως του ποιοι είστε. Η Βραζιλία είναι κυρίαρχο κράτος», τόνισε ο υπουργός Επικοινωνίας Ζουσκελίνο Φίλιο σε ανακοίνωσή του λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βεβαιότητα Σαμαρά στο δικαστήριο για βίαιη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη
- Εξάρχου (AKTOR): Η λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει τη σκυτάλη της ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα
- JP Morgan: Στα 25 ευρώ ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή της ΔΕΗ
- “Φρένο” λόγω κόστος στα ευρωπαϊκά γιγα-κέντρα ΑΙ των 20 δισ. ευρώ
- Ακριβότερα γραφεία και καταστήματα: Η Αθήνα τράβηξε ξανά τις τιμές προς τα πάνω το 2025
- Αλλαγή νόμου αντί για εφαρμογή του για να χωρέσει και τέταρτος υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών
- Η πτώση 2,9% στις τιμές των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ το α΄ τρίμηνο αργεί να φανεί στο ράφι
- Η Lidl Ελλάς παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια “Δική σου η επιλογή” (Βίντεο)
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








