Οι ρυθμίσεις θα αφορούν όχι μόνο τα λειτουργικά συστήματα Android και iOS, αλλά και τα τις εφαρμογές Play Store και App Store, καθώς και τα προγράμματα περιήγησης
Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας (CMA) έβαλε στο στόχαστρο την Τετάρτη τις πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας της Apple και της Google, πιέζοντας τις δύο εταιρείες να κάνουν αλλαγές σε εφαρμογές τους, όπως μεταδίδει το CNBC.
Την Τετάρτη, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών πρότεινε τον χαρακτηρισμό των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών ως εχόντων «στρατηγικό καθεστώς αγοράς» ή SMS, μετά την έναρξη έρευνας για το θέμα τον Ιανουάριο.
Αυτός ο χαρακτηρισμός αποδίδεται σε μια μεγάλη εταιρεία που έχει «ουσιαστική και εδραιωμένη ισχύ στην αγορά» και «θέση στρατηγικής σημασίας» σε σχέση με μια ψηφιακή δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η CMA μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως έχουσες SMS να αλλάξουν ή να σταματήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές ή πρακτικές προκειμένου να αντιμετωπίσουν ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό.
Η Apple και η Google διαφώνησαν με τις προτάσεις της CMA, λέγοντας ουσιαστικά ότι θα ήταν κακές για την ασφάλεια των χρηστών και των καταναλωτών συνολικά.
Οι δύο εταιρείες ελέγχουν το σύνολο σχεδόν της αγοράς λειτουργικών συστημάτων για κινητά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδέχεται να χαρακτηριστούν ως «στρατηγικοί παράγοντες της αγοράς», γεγονός που θα επιτρέψει στην αρχή να τους επιβάλει νέους κανόνες, με στόχο την αποτροπή φραγμών στον ανταγωνισμό.
Η πρόταση περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν όχι μόνο τα λειτουργικά συστήματα Android και iOS, αλλά και τα καταστήματα εφαρμογών (Play Store και App Store) και τα προγράμματα περιήγησης. Σύμφωνα με την επικεφαλής της CMA, Σάρα Κάρντελ, οι πλατφόρμες αυτές είναι απολύτως κρίσιμες για τη βρετανική οικονομία και επηρεάζουν καθημερινά βασικές δραστηριότητες των πολιτών, από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έως την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Η έρευνα της αρχής διαπιστώνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περισσότερη καινοτομία και μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών.
Αντιδρώντας, η Google δήλωσε ότι η κίνηση της CMA είναι απογοητευτική και δεν δικαιολογείται, ενώ η Apple προειδοποίησε πως μια τέτοια παρέμβαση ενδέχεται να πλήξει την προστασία της ιδιωτικότητας και την κυβερνοασφάλεια των χρηστών της.
Η νέα πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση παρέμβασης των ρυθμιστικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Πριν λίγες ημέρες, ζητήθηκαν τροποποιήσεις από την Amazon και τη Microsoft για να περιορίσουν την κυριαρχία τους στο cloud, ενώ συνεχίζεται και η διερεύνηση των διαφημιστικών πρακτικών της Google.
Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ψηφιακή αγορά που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2024, η CMA αποκτά τη δυνατότητα να επιβάλει ειδικούς κανόνες συμπεριφοράς, όπως το να επιτρέπεται στους χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές ή να πληρώνουν για περιεχόμενο εκτός των κλειστών οικοσυστημάτων της Apple και της Google. Επίσης, η αρχή έχει πλέον την εξουσία να επιβάλλει σημαντικά πρόστιμα και υποχρεωτικά διορθωτικά μέτρα, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Πριν από την τελική απόφαση, θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, με καταληκτική ημερομηνία την 22α Οκτωβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί αν η Apple και η Google θα λάβουν επισήμως την ιδιότητα του «στρατηγικού παράγοντα» στην αγορά.
Με τι έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα η CMA;
Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας επικεντρώθηκε στην έρευνα των λειτουργικών συστημάτων για κινητά, του καταστήματος εφαρμογών και του προγράμματος περιήγησης της Apple και της Google. Μια πτυχή της έρευνας εξέτασε εάν υπάρχουν εμπόδια που ενδέχεται να εμποδίζουν άλλους ανταγωνιστές να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες στις πλατφόρμες για κινητά των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων.
Ένα άλλο μέρος της έρευνας εξέτασε εάν η Apple και η Google χρησιμοποιούν τη θέση τους στα λειτουργικά συστήματα, την διανομή εφαρμογών ή τα προγράμματα περιήγησης για να ευνοήσουν τις δικές τους εφαρμογές και υπηρεσίες.
Και η τελευταία πτυχή της έρευνας μελέτησε το κατά πόσον η Apple και η Google απαιτούν από τους προγραμματιστές να υπογράφουν «αθέμιτους όρους και προϋποθέσεις» προκειμένου να διανέμουν τις εφαρμογές τους μέσω των αντίστοιχων καταστημάτων εφαρμογών.
Η CMA δήλωσε την Τετάρτη ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με διάφορα ζητήματα στα οικοσυστήματα κινητής τηλεφωνίας των δύο εταιρειών. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν «ασυνεπείς και απρόβλεπτες διαδικασίες αξιολόγησης εφαρμογών» και «ασυνεπείς κατατάξεις αναζήτησης στα καταστήματα εφαρμογών» που μπορεί να ευνοούν τις εφαρμογές των ίδιων των τεχνολογικών γιγάντων.
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή έθεσε επίσης στο στόχαστρο την προμήθεια έως και 30% που χρεώνουν οι εταιρείες σε ορισμένες αγορές εντός εφαρμογής και τους περιορισμούς στους προγραμματιστές που ενημερώνουν τους πελάτες για φθηνότερους τρόπους πληρωμής ή εγγραφής εκτός εφαρμογής.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης της Google και της Apple για να επιτραπεί η προσθήκη εφαρμογών στα καταστήματα εφαρμογών τους, οι προγραμματιστές εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε εμπορικά ευαίσθητα δεδομένα των ανταγωνιστών τους, ανέφερε η CMA.
Το λειτουργικό σύστημα Android της Google κατέχει μερίδιο αγοράς λίγο πάνω από 61% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το iOS της Apple έχει λίγο πάνω από 38%, σύμφωνα με στοιχεία της Kantar. Η Google διαχειρίζεται το Google Play Store και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, και η Apple έχει το App Store και το πρόγραμμα περιήγησης Safari.
Ποιες αλλαγές θέλει η CMA;
Η CMA έχει καθορίσει άμεσες αλλαγές που θέλει να δει, μαζί με ορισμένα μακροπρόθεσμα βήματα. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι θέλει η Apple να εξετάσει τις εφαρμογές για διανομή με «δίκαιο, αντικειμενικό και διαφανή τρόπο». Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει διορθωτικά μέτρα όπως η Apple να εξηγήσει καθυστερήσεις ή απορρίψεις και να δημιουργήσει μια οδό για τις επιχειρήσεις να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία.
Η Apple θα μπορούσε επίσης να αναγκαστεί να δημοσιεύσει μια μεθοδολογία για τον τρόπο με τον οποίο κατατάσσει τις εφαρμογές στο App Store. Η CMA έχει παρουσιάσει παρόμοιες λύσεις για την Google.
Η ρυθμιστική αρχή εξετάζει πώς η Apple και η Google μπορούν να διευκολύνουν τους χρήστες να καθοδηγούνται από προγραμματιστές εκτός μιας εφαρμογής για να πληρώνουν για υπηρεσίες και προϊόντα, αποφεύγοντας έτσι την αντίστοιχη χρέωση αγοράς εντός εφαρμογής.
Η CMA εξετάζει επίσης τρόπους για να διευκολύνει τους χρήστες να μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ του iOS της Apple και του Android της Google, ώστε να διευκολύνεται η εναλλαγή.
Για το επόμενο έτος, η CMA δήλωσε ότι εξακολουθεί να εξετάζει εάν θα απαιτήσει από την Apple να επιτρέψει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στο iOS και στο λογισμικό iPad της εταιρείας. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε επίσης ότι διερευνά εάν θα αναγκάσει την Apple να επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές απευθείας από τον ιστότοπο ενός προγραμματιστή, μια πρακτική γνωστή ως «sideloading».
Αντιδρούν η Apple και η Google
Η Apple ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι προτάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο «θα υπονομεύσουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας που οι χρήστες μας έχουν συνηθίσει να περιμένουν, θα παρεμποδίσουν την ικανότητά μας να καινοτομούμε και θα μας αναγκάσουν να δώσουμε την τεχνολογία μας δωρεάν σε ξένους ανταγωνιστές».
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ρυθμιστική αρχή για να βεβαιωθούμε ότι κατανοούν πλήρως αυτούς τους κινδύνους».
Ο Oliver Bethell, Ανώτερος Διευθυντής Ανταγωνισμού της Google, σημείωσε ότι τόσο το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome όσο και το λειτουργικό σύστημα Android βασίζονται σε κώδικα ανοιχτού κώδικα.
«Αυτές οι προσφορές επιτρέπουν στους χρήστες μεγάλη ποικιλία επιλογών, ασφάλειας και καινοτομίας. Γι′ αυτό η σημερινή ανακοίνωση είναι απογοητευτική και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο Bethell.
Το στέλεχος της Google τόνισε τους τρόπους με τους οποίους το Android έχει βοηθήσει τους Βρετανούς προγραμματιστές και την οικονομία.
«Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας κάθε νέα ρύθμιση να βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία, να είναι αναλογική και να μην αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εποικοδομητική συνεργασία με την CMA καθ′ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Bethell.
Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες αντιμετωπίζουν ευρωπαϊκό έλεγχο
Τα ρυθμιστικά προβλήματα της Apple και της Google στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνεχίζουν να επιδεινώνονται.
Τον Απρίλιο, οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν στην Apple πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ (587 εκατομμύρια δολάρια) για παραβίαση του Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών (DMA) — ενός ορόσημου νόμου που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ζητημάτων ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνολογίας.
Η Apple αναγκάστηκε να κάνει μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της στην ΕΕ φέτος. Αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να ενημερώνουν τους χρήστες τους για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις και να παρακάμπτουν το σύστημα πληρωμών εντός εφαρμογής της Apple.
Ωστόσο, ορισμένες από τις αλλαγές δεν έχουν ακόμη ικανοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ . Τον Ιούνιο, η Apple αποκάλυψε ένα πολύπλοκο σύστημα τελών για το App Store σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί με τον νόμο DMA και να αποφύγει το πρόστιμο των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η Apple σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου .
Η Apple υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι αναγκαστικές αλλαγές στις λειτουργίες της, υπό την καθοδήγηση ρυθμιστικών αρχών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζητήματα απορρήτου και ασφάλειας για τους χρήστες και σε σύγχυση των επιχειρηματικών όρων για τους προγραμματιστές.
Τον Μάρτιο, η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, κατηγορήθηκε από την ΕΕ ότι δεν συμμορφώθηκε με τον Νόμο περί Ψηφιακής Μηχανής (DMA). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, δήλωσε ότι η Google αντιμετωπίζει τις δικές της υπηρεσίες αναζήτησης ευνοϊκότερα από εκείνες των ανταγωνιστών της. Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι το κατάστημα εφαρμογών της Google εμποδίζει τους προγραμματιστές να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε άλλα κανάλια για καλύτερες προσφορές.
Ο γίγαντας της αναζήτησης επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει ένα πρόστιμο 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε από μια υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που χρονολογείται από το 2018.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Έρευνα κατά του πανεπιστημίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
- Από 11 Αυγούστου οι αναλήψεις χωρίς προμήθεια στα ΑΤΜ’s των τραπεζών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με θετικό πρόσημο όλοι οι δείκτες, με νέο υψηλό για τον FTSE 100
- Δείπνο Μερτς – Μακρόν στο Βερολίνο με βαρύ «μενού»
- Financial Times: ΗΠΑ και ΕΕ συγκλείνουν σε συμφωνία για δασμούς 15%
- AVE: Πλειοψηφικό ποσοστό στην Officemart, συμμετοχή σε κυπριακή εταιρεία φαρμακείων
- Uber: Νέα υπηρεσία στις ΗΠΑ αποκλειστικά για γυναικείες διαδρομές
- Γαλλία: Στο +5,5% οι επιπλέον θάνατοι από τον καύσωνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις