Διεθνή

Βρετανία: Το ρίσκο του Σούνακ με τις πρόωρες εκλογές και οι Εργατικοί που παραμονεύουν

Στις 4 Ιουλίου στήνονται οι κάλπες – Οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του υπολείπεται αρκετά από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις, ο Ρίσι Σούνακ πήρε τη μεγάλη απόφαση και οδηγεί τη Βρετανία στις πρόωρες εκλογές.

Και μπορεί πολιτικοί αναλυτές να εκτιμούν ότι η χρονική συγκυρία είναι η καλύτερη δυνατή για το κόμμα του, τους Τόρις, καθώς ο πληθωρισμός έπεσε, η οικονομία αναπτύσσεται τους τρεις πρώτους μήνες και το νομοσχέδιο Ρουάντα για το μεταναστευτικό εγκρίθηκε, ωστόσο τα νούμερα δε βγαίνουν.

Το κόμμα του υπολείπεται με μεγάλη διαφορά των Εργατικών και όπως λέει η αναλύτρια του Sky News, Σόφι Ριτζ «είναι σαν ένα παιδί που του ζήτησαν να συγυρίσει το δωμάτιό του και τα έχει χώσει όλα στην ντουλάπα. Το πάτωμα είναι καθαρό, αλλά κάποιος θα ανοίξει την πόρτα σε ανύποπτο χρόνο και όλα θα πέσουν στο κεφάλι του». Πρόκειται για μία παρομοίωση που χρησιμοποίησε , για να δείξει ότι οι επιτυχίες του Σούνακ είναι προσωρινές και επιφανειακές.

«Ο Σούνακ εγκατέλειψε τη μάχη», απεφάνθη ο Φίλιπ Κόλινς, δημοσιογράφος στην Evening Standard, με δεδομένο ότι οι Εργατικοί εμφανίζουν διψήφιο προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ενδιαφέρον έχει ότι την ώρα της προκήρυξης εκλογών έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ ακουγόταν το τραγούδι «Things can only get better» (Τα πράγματα δεν μπορούν παρά να πάνε καλύτερα).

Από νωρίς χθες το πρωί κλιμακώθηκαν στο Ουεστμίνστερ οι φήμες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς οι υπουργοί, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ακύρωναν χθες την τελευταία στιγμή ταξίδια ή προγραμματισμένες συναντήσεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, για να συμμετάσχουν σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Στο στρατόπεδο των Εργατικών, συνεργάτες του σερ Κιρ Στάρμερ θεωρούσαν σχεδόν δεδομένη την προσφυγή στις κάλπες και η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι τέτοιου είδους φήμες κυκλοφορούν συχνά στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά «αυτήν τη φορά αγγίζουν το ανώτατο όριο της κλίμακας Ρίχτερ».

Οι Τόρις κυβερνούν τη χώρα από την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσαν οι New York Times στους Αμερικανούς αναγνώστες. Τέσσερις πρωθυπουργοί τους, ωστόσο, τα τελευταία οκτώ χρόνια αναλώθηκαν σε κρίσεις όπως το Brexit, η πανδημία και η εκτίναξη του κόστους ζωής.

Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, επί 20 χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι που έπασχαν από αιμορροφιλία ή υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση μολύνθηκαν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του HIV, από το αίμα που τους μεταγγίστηκε, και 3.000 εξ αυτών πέθαναν.

Παράλληλα, μεταξύ του 1999 και του 2015, 736 αυτοαπασχολούμενοι μάνατζερ υποκαταστημάτων που είχαν συνάψει σύμβαση εργασίας με τα Ταχυδρομεία διώχθηκαν ποινικά και καταδικάστηκαν με βάση ανακριβή στοιχεία που παρείχε το Horizon, ένα λογισμικό πρόγραμμα της ιαπωνικής εταιρείας Fujitsu.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ παραδέχθηκε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες στην ιστορία της χώρας και υποσχέθηκε αποζημίωση σε όσους καταδικάστηκαν ή υπέφεραν ως απόρροια του σκανδάλου. Τέλος, ο Σούνακ δεσμεύθηκε πρόσφατα ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% έως το 2030.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu