Ελλάδα

Βρούτσης: «Παγώνουν» οι επιχορηγήσεις στην ΕΟΚ – Έκτακτοι οικονομικοί έλεγχοι για την τελευταία τριετία

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ μετά τις καταγγελίες για στημένους αγώνες - Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών η οικονομική και διαχειριστική δραστηριότητα της Ομοσπονδίας

Την προσωρινή αναστολή των κρατικών επιχορηγήσεων προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στον απόηχο των αποκαλύψεων και των καταγγελιών για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ.

Η απόφαση έρχεται ενώ η Δικαιοσύνη διερευνά σοβαρές καταγγελίες που αφορούν πρόσωπα με θεσμικούς ρόλους στη διοίκηση και τη διαιτησία της Ομοσπονδίας, με την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού να προχωρά σε άμεσα μέτρα για τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης της ΕΟΚ.

Παράλληλα με την αναστολή της χρηματοδότησης, ο Γιάννης Βρούτσης ζήτησε τη διενέργεια έκτακτου δημοσιονομικού και διαχειριστικού ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2024, 2025 και 2026, από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Επιπλέον, ζητήθηκε η παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να πραγματοποιήσει ξεχωριστό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Αθλητισμού

«Σε συνέχεια των δυσάρεστων εξελίξεων στο ελληνικό μπάσκετ, με τις καταγγελίες που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και οι οποίες αφορούν σε πρόσωπα με θεσμικούς ρόλους στη διοίκηση και τη διαιτησία της Ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης:

Α) Αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις εκ του νόμου προβλεπόμενες επιχορηγήσεις προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Β) Ζήτησε τη διενέργεια

i) έκτακτου δημοσιονομικού/διαχειριστικού ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2024, 2025, 2026 στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,

ii) οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται πως σε περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνων, πέραν των υπολοίπων ποινικών και πειθαρχικών συνεπειών, προβλέπονται και σαφείς οικονομικές κυρώσεις στη χρηματοδότηση των αθλητικών φορέων, μέσω της ετήσιας κατανομής από το Υπουργείο Αθλητισμού των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων».

Στο επίκεντρο η διαφάνεια και η χρηματοδότηση της ΕΟΚ

Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα για την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, καθώς η προσωρινή αναστολή των επιχορηγήσεων συνοδεύεται από ελέγχους που καλύπτουν τρία οικονομικά έτη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η επισήμανση του υπουργείου σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνων, πέρα από τις ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον τόσο στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης όσο και στα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών, από τα οποία αναμένεται να προκύψει σαφέστερη εικόνα για την οικονομική και διαχειριστική λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, με τις αρμόδιες αρχές να καλούνται να διερευνήσουν τις καταγγελίες και να αποσαφηνίσουν εάν προκύπτουν ευθύνες, σε μια περίοδο κατά την οποία η διαφάνεια και η αξιοπιστία των διοργανώσεων του ελληνικού μπάσκετ βρίσκονται στο επίκεντρο.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αθλητισμός

close menu