Επενδύσεις

Wall Street Journal: Γιατί οι Κινέζοι εγκαταλείπουν τη Δύση

Οι κινέζικες επενδύσεις στρέφονται πλέον σε Ασία, Μέση ανατολή και Νότια Αμερική.

«Όσο μεγαλώνει η εχθρότητα των ΗΠΑ προς την Κίνα, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η φυγή των κινεζικών επενδύσεων από την Δύση», γράφει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Μία απότομη αλλαγή της ροής των κινεζικών χρημάτων θα μπορούσε ριζικά να αλλάξει την παγκόσμια οικονομία.

Τώρα οι Κινέζοι όλο και πιό συχνά αγοράζουν εργοστάσια στην νότιο-ανατολική Ασία και επενδύουν στα ενεργειακά και άλλα projects στην Ασία, Μέση Ανατολή και Νότια Αμερική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας, πέρυσι οι κινεζικές εταιρείες καί κρατικοί οργανισμοί συνολικά επένδυσαν 24.5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ασία, Νότια Αμερική και Μέση Ανατολή. Αυτό είναι 13% περισσότερες επενδύσεις συγκριτικά με το 2021.

Η Κίνα κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην πλούσια με νικέλιο Ινδονησία (το νικέλιο είναι βασικό συστατικό για μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων).

Η απώλεια των κινεζικών επενδύσεων μπορεί να προκαλέσει μείωση των θέσεων εργασίας σε μερικές χώρες και να επηρεάσει (αρνητικά) τα projects στην Silicon Valley. Εκεί οι επιχειρηματίες ίσως να μην λάβουν τις συνηθισμένες κινεζικές επενδύσεις, ή ήδη έτοιμες νέες τεχνολογίες.

Η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα υποφέρει πολύ χωρίς τα κινέζικα κεφάλαια, όμως άλλες δυτικές χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ουγγαρία κ.α. μπορούν να χτυπηθούν καίρια, σημειώνει αμερικανική εφημερίδα.

close menu