Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου έχουν συνολική επιφάνεια 120,0 τ.μ. και σύμφωνα με τη μελέτη χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή ελλιμενισμού αλιευτικών σκαφών
«Πράσινο φως» ανάβει, μετά και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, για το υδατοδρόμιο στα Χανιά, στο λιμάνι Κισσάμου.
Με βάση πηγές από τη διοίκηση, το έργο, για την υλοποίηση και λειτουργία υδατοδρομίου στο νομό Χανίων, το οποίο θα εξυπηρετεί πτήσεις υδροπλάνων, περιλαμβάνει τόσο χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις όσο και υδάτινο τμήμα (διάδρομοι προς / αποθαλάσσωσης), το οποίο είναι νοητό καθώς δεν προβλέπεται υλική (με χρήση εξοπλισμού σήμανσης, όπως σημαδούρες, σημαιάκια κλπ.) οριοθέτηση και σηματοδότησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου έχουν συνολική επιφάνεια 120,0 τ.μ. και σύμφωνα με τη μελέτη χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή ελλιμενισμού αλιευτικών σκαφών. Εντός της παραχωρηθείσας έκτασης πρόκειται να τοποθετηθεί προκατασκευασμένος οικίσκος, ο οποίος δύναται να είναι μετακινούμενος, θα έχει ενδεικτική επιφάνεια περίπου 60,0 τ.μ. και θα φέρει τον απαιτούμενο εξοπλισμό: μηχανήματα ελέγχου επιβατών και αποσκευών (ακτινοσκοπική συσκευή-xray, μαγνητική πύλη), το γραφείο ελέγχου επιβατών -check in counter, το γραφείο προσωπικού και τους χώρους υγιεινής (τουαλέτες δύο φύλων και ΑΜΕΑ).
Στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται μία πλωτή προβλήτα ενός κλάδου, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, διαστάσεων 3m x 20m. Η προβλήτα θα φέρει πλωτήρες (για να είναι ελαφρώς ανυψωμένη από τη στάθμη της θάλασσας) και αγκυρώνεται στον πυθμένα της θάλασσας (τοπικό βάθος -4,0 m περίπου), με αλυσίδες και άγκυρες βαρύτητας, αποτελούμενες από τεχνητούς ογκολίθους σκυροδέματος, που ποντίζονται σε κατάλληλα σημεία του πυθμένα. Στην προβλήτα θα πλευρίζει και θα προσδένεται (ελλιμενίζεται) το υδροπλάνο για την επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών και τη φόρτωση/εκφόρτωση αποσκευών/φορτίων. Η προβλήτα αυτή θα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της επιφάνειας του νερού της θάλασσας με την επιφάνεια της προβλήτας του λιμένα.
Τα υδροπλάνα που θα αναλάβουν το πτητικό έργο είναι τα Viking Twin Otter Series 400, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες και να αναπτύσσουν ταχύτητα από 80 έως 180 κόμβους (300 χλμ./ώρα). Έχουν μήκος 15,77 m, άνοιγμα φτερών 19,81 m και μέγιστο ύψος 5,94 m. Το πτητικό έργο θα περιλαμβάνει έως πέντε (5) ζεύγη πτήσεων (αφίξεις/αναχωρήσεις) ημερησίως για το έτος έναρξης λειτουργίας, που θα φτάσουν έως δώδεκα (12) ζεύγη σε βάθος πενταετίας (εκτιμώμενο μέγιστο πτητικής δραστηριότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υδατοδρόμιο του λιμένα Κισσάμου δε θα γίνεται ανεφοδιασμός με καύσιμα των υδροπλάνων ούτε και τεχνική υποστήριξη (συντήρηση, επισκευή κλπ.), αλλά οι διαδικασίες αυτές θα λαμβάνουν χώρα σε χερσαία αεροδρόμια ανά την επικράτεια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΟΒΕ: Αύξηση προσδοκιών στην βιομηχανία τον Φεβρουάριο, αλλά και αβεβαιότητας από τις διεθνείς εξελίξεις
- Βαγγέλης Μαρινάκης: «Προστατέψτε τα πλοία και τους ναυτικούς μας και θα βοηθήσουμε στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ»
- Ταγιάνι (ΥΠΕΞ Ιταλίας): “Ασπίδες και Αταλάντη δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τα Στενά του Ορμούζ”
- Ιρανός ΥΠΕΞ: Θα πάμε “όσο μακριά” χρειάζεται στον πόλεμο
- Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ: «Αυτός δεν είναι πόλεμος του ΝΑΤΟ» – «Όχι» και από Ιταλία
- Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ επιτρέπουν σε ιρανικά δεξαμενόπλοια να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ
- Εξετάζει πως μπορεί να συνεισφέρει για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ η Δανία
- Πρόστιμο 432.366 δολαρίων στην εφαρμογή Telegram από τη Ρωσία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








