Mε εντατικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ελλάδας με εταίρους και πιστωτές.
Όπως αποκαλύπτουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, στις Βρυξέλλες, από αύριο Σάββατο (14:00, τοπική ώρα), ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group προκειμένου να επεξεργαστούν όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης και να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, εκπληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός, δηλαδή, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της.
Σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης, η συμφωνία πρέπει να βασίζεται:
– Στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
– Στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην
– Άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του (Reuters, 15.04.2015) τόνισε ότι «παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουάριο».
Όσον αφορά τις «κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά», η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, τονίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει, καταλήγουν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- EFA Group: Αύξηση κεφαλαίου 80 εκατ. ευρώ με στρατηγικούς επενδυτές Motor Oil και EOS Capital
- Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αμετάβλητες τον Οκτώβριο
- Οι δυνατότητες του “AI for Energy” και οι αλλαγές στη λειτουργία συστημάτων και αγορών
- Η Αθηνά Κανιούρα, διευθύνουσα σύμβουλος της PepsiCo Latin America Foods
- Σε λειτουργία το νέο αναβαθμισμένο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» – Τι αλλάζει
- Οι τιμές στα smartphones θα αυξηθούν 6,9% το 2026, λόγω έλλειψης τσιπ μνήμης
- ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο
- Γαλλία: Στους δρόμους οι αγρότες – Εκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








