Επιχειρήσεις

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Θα πάμε σε διαιτησία με τη Gazprom για τις τιμές φυσικού αερίου

Ο CEO της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς

«Πρέπει να έχουμε μια ανταγωνιστική τιμή και στην παρούσα φάση δεν είναι», δήλωσε ο CEO της ελληνικής εταιρίας, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα

Η ΔΕΠΑ έχει αποφασίσει να οδηγήσει τη διαμάχη της με τη ρωσική Gazprom για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου σε διαιτησία, δήλωσε ο CEO της ελληνικής εταιρίας.

“Πρέπει να έχουμε μια ανταγωνιστική τιμή και στην παρούσα φάση δεν είναι”, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο Power & Gas Forum στην Αθήνα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο κ. Ξιφαράς υπενθύμισε ότι δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση το να πάει σε μια διαδικασία διαιτησίας, καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη υπόθεση με τη Botas. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά η εταιρεία έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η διαιτησία.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη εικόνα στην αγορά, ο κ. Ξιφαράς είπε τα εξής:

“Είδαμε τα τελευταία χρόνια τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αγοράς και ξυπνήσαμε από το όνειρο των χαμηλών τιμών και της ασφάλειας. Χρειάζεται επαγρύπνηση και εποπτεία.

Πλέον η αγορά μπαίνει ξανά σε πιο ανοικτή λειτουργία. Είδαμε τιμές πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές, όμως η εποχή της πανδημίας δεν μπορεί να είναι σημείο αναφοράς όταν συγκρίνουμε. Η Ευρώπη άργησε να πάρει τα μέτρα της κατά της κερδοσκοπίας, αλλά στην Ελλάδα έγιναν παρεμβάσεις. Προσπάθησαν και οι ίδιες οι εταιρείες να βοηθήσουν με εκπτώσεις.

Πρέπει να δούμε πως οι χαμηλές τιμές του σήμερα θα διατηρηθούν. Εφόσον οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι ήδη σε πολύ καλό σημείο, θα δούμε πολύ χαμηλές τιμές για λίγους μήνες ακόμα και στα 22-23 ευρώ/MWh. Πάντως, θα υπάρξει στήριξη από τους εμπόρους του αερίου ώστε να μην καταρρεύσουν”.

Η ΔΕΠΑ έφερε το αέριο στην Ελλάδα και κατασκεύασε και τα δίκτυα. Πλέον έχει παραμείνει κυρίως στη χονδρική αγορά. Κατάφερε να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να μετεξελιχθεί μέσα στα προηγούμενα χρόνια με έμφαση και στις ΑΠΕ και τον ηλεκτρισμό. Πλέον, συμμετέχει στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης και μπήκε και σε αντίστοιχο έργο στην Αλβανία.

Ως εκ τούτου, η ΔΕΠΑ καθετοποιείται πλήρως. “Στην αγορά θα μείνουν εν τέλει 4-5 μεγάλοι παίκτες και ένας θέλουμε να είμαστε εμείς”, κατέληξε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu