Αλλάζουν οι κανόνες για τα κέρδη των δημιουργών
Το YouTube ετοιμάζεται να αλλάξει τους κανόνες για το ποια βίντεο μπορούν να βγάλουν χρήματα στους δημιουργούς, καθώς η πλατφόρμα αντιμετωπίζει ένα κύμα περιεχομένου χαμηλής ποιότητας που δημιουργείται μαζικά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Το περιεχόμενο περιλαμβάνει κυρίως βίντεο που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και άλλους τύπους επαναλαμβανόμενου υλικού που έχουν γίνει εξαιρετικά εύκολα στη δημιουργία χάρη στην τεχνολογία AI. Στις 15 Ιουλίου, η εταιρεία θα ενημερώσει τις πολιτικές αποκόμισης κέρδους του Προγράμματος Συνεργατών YouTube με πιο αναλυτικές οδηγίες που θα εξηγούν ακριβώς ποιο είδος περιεχομένου μπορεί να αποφέρει χρήματα στους δημιουργούς και ποιο όχι.
Παρόλο που η ακριβής διατύπωση της νέας πολιτικής δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, μια ειδική σελίδα στο documentation του YouTube εξηγεί ότι οι δημιουργοί απαιτούνταν πάντα να ανεβάζουν περιεχόμενο που είναι “πρωτότυπο” και “αυθεντικό”. Η επερχόμενη ενημέρωση σκοπεύει να βοηθήσει τους δημιουργούς να κατανοήσουν καλύτερα πώς μοιάζει το “μη αυθεντικό” περιεχόμενο στη σημερινή εποχή, όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο παραγωγής digital content.
Πολλοί δημιουργοί του YouTube ανησυχούσαν αρχικά ότι αυτή η ενημέρωση θα περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητά τους να κερδίζουν χρήματα από συγκεκριμένους τύπους βίντεο, όπως τα δημοφιλή βίντεο αντιδράσεων ή εκείνα που περιλαμβάνουν κλιπ από άλλες πηγές, αλλά μια διευκρινιστική ανάρτηση από τον Rene Ritchie, που είναι Επικεφαλής Συντακτικής και Σύνδεσης Δημιουργών του YouTube, κατέστησε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Σε ένα ενημερωτικό βίντεο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Ritchie εξήγησε ότι η αλλαγή αποτελεί απλώς μια “μικρή ενημέρωση” στις μακροχρόνιες πολιτικές του YouTube Partner Program και έχει σχεδιαστεί κυρίως για να αναγνωρίζει καλύτερα πότε το περιεχόμενο είναι προϊόν μαζικής παραγωγής ή έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.
Ο Ritchie προσέθεσε ότι αυτός ο τύπος περιεχομένου δεν ήταν επιλέξιμος για αποκόμιση κέρδους εδώ και πολλά χρόνια, καθώς πρόκειται για υλικό που οι θεατές συχνά αντιλαμβάνονται ως spam και δεν προσφέρει πραγματική αξία. Ωστόσο, αυτό που ο Ritchie δεν αναφέρει στην εξήγησή του είναι το γεγονός ότι η δημιουργία τέτοιων βίντεο έχει γίνει εκθετικά πιο εύκολη και προσιτή σήμερα από ό,τι ήταν στο παρελθόν.
Με την ταχεία άνοδο και διάδοση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, το YouTube έχει κυριολεκτικά κατακλυστεί από αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν “AI slop” – έναν όρο που αναφέρεται σε χαμηλής ποιότητας ψηφιακά μέσα ή περιεχόμενο που δημιουργείται σχεδόν αυτόματα με τη χρήση εργαλείων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.
Για παράδειγμα, έχει γίνει εξαιρετικά συνηθισμένο να συναντάει κανείς βίντεο με φωνή που δημιουργείται από AI και επικαλύπτεται σε απλές φωτογραφίες, ανακυκλωμένα βιντεοκλίπ ή άλλο επαναχρησιμοποιημένο περιεχόμενο, χάρη στα προηγμένα εργαλεία AI που μετατρέπουν κείμενο σε βίντεο με ελάχιστη προσπάθεια από τον χρήστη.
Επιπλέον, ορισμένα κανάλια που είναι γεμάτα με μουσική που παράγεται εξ ολοκλήρου από τεχνητή νοημοσύνη έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ παράλληλα παρατηρείται μια έκρηξη ψεύτικων βίντεο που δημιουργούνται με AI για τρέχοντα ειδησεογραφικά γεγονότα, όπως η πολυσυζητημένη δίκη του Diddy, τα οποία έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές παραπλανώντας τους θεατές.
Σε ένα ακόμη πιο ανησυχητικό παράδειγμα που καταδεικνύει την έκταση του προβλήματος, μια ολόκληρη σειρά βίντεο αληθινών εγκλημάτων δολοφονίας στο YouTube που έγινε viral και προσέλκυσε εκατομμύρια θεατές διαπιστώθηκε ότι ήταν εξ ολοκλήρου δημιουργημένη από τεχνητή νοημοσύνη, όπως αποκάλυψε λεπτομερώς το 404 Media νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά.
Το πρόβλημα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ακόμη και η ομοιότητα του CEO του YouTube, Neal Mohan, χρησιμοποιήθηκε κακόβουλα σε μια εξελιγμένη απάτη phishing που δημιουργήθηκε με τεχνολογία AI και εμφανίστηκε στον ίδιο τον ιστότοπο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ειδικά εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν και να καταγγέλλουν βίντεο deepfake όταν τα εντοπίσουν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας Δευτέρα 14/07 σε δασικές περιοχές του δήμου Κασσάνδρας
- Διαγωνισμός ΑΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη- Για πρώτη φορά διεξάγεται ηλεκτρονικά
- ΔΥΠΑ: Nέο πρόγραμμα για 170.000 εργαζόμενους και ανέργους
- UNESCO: Ενταξη των Μινωικών Ανακτόρων Κρήτης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς
- Επίθεση Βάιντελ σε Μερτς για τη “μεταστροφή” του στη μεταναστευτική πολιτική
- Ενέργεια: Σε ισχύ τα πρώτα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος – Οι επιλογές των καταναλωτών
- Νέα Καληδονία: Ανακηρύσσεται κράτος, αλλά θα παραμείνει γαλλική
- Συμφωνία για είσοδο του Wenger Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις