«Θα πρέπει το συντομότερο να αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συνταγματική τάξη»
Mε ανησυχία και ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Νίγηρα το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του καταδικάζει το πραξικόπημα.
Το ΥΠΕΞ «καταδικάζει τις αυθαίρετες συλλήψεις αξιωματούχων, πολιτικών και μελών της κυβέρνησης και κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία, η οποία οδηγεί στην ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ».
Υπογραμμίζει πως «θα πρέπει το συντομότερο να αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συνταγματική τάξη».
Επιπρόσθετες πληροφορίες σε σχέση με το πραξικόπημα στο Νίγηρα και τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:
Η περιοχή του Σαχέλ αποτελεί μία βασική αφετηρία παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω της θάλασσας της Μεσογείου. Αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τόσο γεωπολιτικές, όπως η διασπορά όπλων με την εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, η τρομοκρατία, ο ανταγωνισμός ισχυρών παικτών στην περιοχή όσο και περιβαλλοντικές, όπως η ερημοποίηση και η κλιματική αλλαγή, με την επισιτιστική της διάσταση.
Η κατάσταση λοιπόν στον, φαινομενικά, μακρινό Νίγηρα αφορά και την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει εκφράσει τη βούληση ενίσχυσης των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής του Σαχέλ και τον Νίγηρα, κράτος με βαρύνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στις εξελίξεις και στη σταθερότητα της περιοχής είναι ότι από το 2021 έχει ορίσει τον Έλληνα Πρέσβη στη Σενεγάλη ως ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για την περιοχή του Σαχέλ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: 5,2 εκατ. οι σελίδες για την υπόθεση Επστιν – Θα χρειαστούν 400 δικηγόροι
- ByteDance – Tencent: Αυξάνουν κατακόρυφα μπόνους και μισθούς για ταλέντα AI
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ από την Πέμπτη 01/01/2026
- ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε. - Αιτιολογημένη Γνώμη ΔΣ σχετικά με την προαιρετική Δημόσια Πρόταση & Έκθεση Αποτίμησης
- ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντική πτώση 39,4% στους νεκρούς και 4,2% στα τροχαία ατυχήματα τον Οκτώβριο
- ALPHA TRUST - ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ΔΕΗ: Αμετάβλητη η τιμή του πράσινου τιμολογίου 0,139 €/kWh τον Ιανουάριο
- ΕΦΕΤ: Ανάκληση του προϊόντος “Βιο Farma Bio Σταφίδα Ξανθή”
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








